FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na sarajevskom MESS-u dvije hrvatske predstave i izložba

RIJEKA/ZAGREB,30. rujna 2011.(Hina) - Na međunarodnom kazališnom festivalu MESS, koji se večeras otvara u Sarajevu, sudjelovat će dvije hrvatske predstave, "Staklena menažerija" HKD Teatra iz Rijeke i "Padobranci (ili o umjetnosti padanja) Male Scene, dok je u prateći program festivala OFF MESS uvrštena izložba "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.–2009.".

Sarajevski kazališni festival MESS pokrenut je prije 51 godinu kao međunarodni festival malih scena, a posljednjih desetak godina koncepcijski je promijenjen te se odvija u nekoliko paralelnih programa.

Festival traje od 30. rujna do 9. listopada, a održava se u Sarajevu i Zenici. Na festivalu sudjeluje 35 predstava iz Bosne i Hercegovine, Portugala, Italije, Belgije, Nizozemske, Velike Britanije, Njemačke, Švicarske, Češke, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Irana i Meksika.

Predstavu HKD Teatra "Staklena menažerija" po motivima drame Tennesseeja Williamsa postavile su mlade autorice, redateljica Anica Tomić i dramaturginja Jelena Kovačić pa predstava sudjeluje u posebnom dijelu programa, Future MESS, namijenjenom mladim autorima.

U predstavi, koja je na 17. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci 2010. osvojila tri nagrade, glume Edita Karađole, Andreja Blagojević, Damir Orlić i Dražen Mikulić.

Predstavu kazališta Mala Scena "Padobranci (ili o umjetnosti padanja)" režirao je Ivica Šimić, a koreografiju potpisuju Larisa Lipovac i Damir Klemenić, glazbu Alen Kraljić, kostimografiju Hana Letica.

"Padobranci", u kojima glume Kristina Bajza Marčinko i Tomislav Krstanović, premijerno su izvedeni 2006. na festivalu Visioni di futuro, visioni di teatro u Bologni. Nakon toga doživjela je zapažen međunarodni uspjeh te je gostovala na brojnim svjetskim festivalima kazališta za djecu i mlade.

"Staklena menažerija" je na programu 3. listopada, a "Padobranci" 9. listopada.

Izložba "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.-2009.", koja je uvrštena u prateći program festivala OFF MESS, otvara se 6. listopada u sarajevskoj Gradskoj galeriji Collegium Artisticum, a ostat će otvorena do 24. listopada.

Na izložbi će biti prikazano 37 originalnih radova, odnosno 31 kostim i šest maketa, dok će se na šest projekcija prikazivati likovna građa, skice, fotografije, makete, odnosno cijeli opus zagrebačke izložbe iz 2009., rekla je za Hinu ravnateljica projekta Ivana Bakal.

Izložba je premijerno održana u Zagrebu u prosincu 2009. godine, u organizaciji ULUPUH-a i u suorganizaciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu. Riječ je o prvoj izložbi takve vrste u Hrvatskoj, koja je dala pregled nastanka i razvitka scenografske i kostimografske struke u Hrvatskoj unatrag stotinu godina. Prigodom otvorenja izložbe ULUPUH će promovirati i prateću monografiju "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.–2009." te monografiju "ULUPUH 1950.–2010.".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙