FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se oprezno trgovanje, kao i na svjetskim burzama

ZAGREB, 30. rujna 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, kao i na svjetskim burzama, na kojima ulagača i dalje brine kako će eurozona riješiti dužničku krizu, a u fokusu domaćih ulagača mogla bi biti dionica Dalekovoda.

Od 11 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 4 porast, a 2 pad.

Crobex indeks jučer je prekinuo trodnevni pozitivni niz, oslabivši 0,94 posto, na 1.854 boda. Crobex10 potonuo je, pak, 1,44 posto, na 1.022 boda.

Zbog toga je u odnosu na početak mjeseca Crobex trenutačno u minusu 8,8, a Crobex10 7,4 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 11,3 milijuna kuna, što je otprilike upola manje nego prethodnoga dana.

„Očekujem da će na početku današnjeg trgovanja domaći burzovni indeksi biti u blago negativnom području. Uz najlikvidnija izdanja, u nešto većem fokusu investitora mogla bi se naći i dionica Dalekovoda, nakon jučerašnjeg Hanfina rješenja“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Uprava Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga rješenjem je utvrdila da je za pet osoba (Luka Miličić, Tomislav Belamarić, Krešo Kraljević, Damir Skansi i Darko Tipurić) i pet tvrtki (BMK i partneri, KLT i partneri, CTG, Credos i Telegra) nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Dalekovoda. U roku od 30 dana Hanfi moraju podnijeti zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje i samu ponudu.

Također, Hanfa je odobrila austrijskom Duropacku objavljivanje ponude za preuzimanje tvrtke Belišće po cijeni od 700 kuna po dionici, a rovinjskom TDR-u objavljivanje ponude za preuzimanje Hrvatskih duhana, po cijeni od 75 kuna za dionicu.

Od poslovnih zbivanja, poslovodstvo Luke Ploče i Zagrebačke burze potpisuje danas ugovor u povodu izdanja novih dionica te prelaska Luke Ploče u Službeno tržište.

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks porasli jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo podaci iz američkog gospodarstva i napredak u rješavanju dužničke krize u eurozoni.

Dow Jones je ojačao 1,30 posto, a S&P 500 indeks 0,81 posto. No, Nasdaq indeks oslabio je 0,43 posto.

Njemački je parlament jučer izglasao proširenje mogućnosti korištenja europskog fonda za financijsku stabilnost, pa će se sredstvima tog fonda, vrijednog 440 milijardi eura, moći kupovati državne obveznice i kreditirati prezadužene članice eurozone.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci. Prema drugoj procjeni, američko je gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 1,3, a ne 1 posto, koliko je prvotno bilo procijenjeno.

Broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je, pak, prošloga tjedna za 37.000, znatno više nego što se očekivalo, na 391.000, najnižu razinu u pet mjeseci.

No, na azijskim i europskim burzama cijene dionica jutros su pale jer je dobro raspoloženje zbog napretka u rješavanju europske dužničke krize brzo splasnulo.

„Unatoč donesenim odlukama u eurozoni, kao i nešto boljim od očekivanja američkim makroekonomskim pokazateljima, optimizam na svjetskim burzama nije se rasplamsao“, kaže Bešević Vlajo.

Razlog je tome velika neizvjesnost u vezi sudbine prezadužene Grčke, dodaje Bešević Vlajo.

Naime, većina tržišnih sudionika u anketama procjenjuje vjerojatnim njezin bankrot u idućih pet godina i napuštanje eurozone.

U četvrtak su u Atenu stigli inspektori Međunarodnog monetarnog fonda, Europske unije i Europske središnje banke.

„Oči investitora sad su uprte u međunarodnu 'trojku', koja je pristigla u Atenu kako bi ocijenila ispunjava li grčka vlada preuzete obveze vezane o smanjivanju proračunskog deficita, što je uvjet za novu tranšu međunarodne financijske pomoći toj zemlji. Očito je da će trebati poduzeti još puno koraka kako bi se izišlo na kraj s dužničkom krizom u eurozoni, a to sve brine investitore“, ocjenjuje Bešević Vlajo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙