FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: stagnacija tržišta, u fokusu vijesti iz eurozone

ZAGREB, 14. rujna 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje nastavak mirnog trgovanja, a smjer indeksa ponajviše će ovisiti o europskim burzama, koje jutros bilježe nove gubitke nakon što je snižen kreditni rejting dvjema vodećim francuskim bankama.

Svih 11 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,38 posto, na 1.932 boda, a Crobex10 0,25 posto, na 1.056 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 15 milijuna kuna, što je otprilike milijun više nego dan prije.

„I danas očekujem mirno trgovanje, a kako poticajnih vijesti iz domaćeg poslovnog sektora i dalje nema, uglavnom ćemo osluškivati zbivanja na svjetskim burzama“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Na Wall Streetu su u utorak u nervoznom trgovanju cijene dionica blago porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da će europski dužnosnici uskoro poduzeti mjere kojima bi spriječili širenje dužničke krize.

Dow Jones indeks ojačao je 0,40 posto, dok je S&P 500 porastao 0,91, a Nasdaq indeks 1,49 posto. No, cijene dionica porasle su, kao i dan prije, tek u posljednjim trenucima trgovanja, zahvaljujući nadi da će europski dužnosnici uskoro poduzeti mjere za suzbijanje dužničke krize.

Za srijedu je, naime, najavljen telefonski razgovor između francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya, njemačke kancelarke Angele Merkel i grčkog premijera Georgea Papandreoua.

No, jutros su na azijskim i europskim burzama cijene dionica pale. Burze pritišće Moody'sovo snižavanje kreditnog rejtinga francuskim bankama Societe Generale i Credit Agricole, što je još jedan udarac naporima europskih dužnosnika da povrate povjerenje tržišta u regiji.

„Ponovno nam pristižu loše vijesti iz eurozone, ovoga puta o snižavanju kreditnog rejtinga vodećim francuskim bankama. No, mnogo je loših očekivanja sad već ugrađeno u cijene dionica, pogotovo financijskog sektora, tako da bismo uskoro mogli svjedočiti konsolidaciji europskih tržišta“, ocjenjuje Bošković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙