FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra presuda za izvlačenje novca iz HŽ-a

ZAGREB, 29. rujna 2011. (Hina) - Na zagrebačkom Županijskom sudu sutra će se objaviti nepravomoćna presuda bivšem direktoru Hrvatskih željeznica (HŽ) Davorinu Kobaku, kojega se tereti da je s još troje optuženika preko tvrtke "Agit" iz HŽ-a izvukao više od 3,7 milijuna eura.

Presudu za do sada najveću aferu u državnoj željezničkoj tvrtki donijet će sudsko vijeće pod predsjedanjem Renate Miličević, nakon više od osam mjeseci suđenja.

S prvooptuženim Kobakom, za izvlačenje novca iz te tvrtke optuženi su bivša direktorica HŽ-ova sestrinskog poduzeća "Agit" Biserka Robić, njezin suradnik Andrija Sarić te bivši direktor Željeznica Srbije Vladimir Vasiljević.

Osim za udruživanje radi zloporaba položaja i ovlasti te prikrivanja protuzakonito dobivena novca, USKOK je potkraj dokaznog postupka izmijenio optužnicu pa Kobaka i ostale tereti i za sastavljanje lažnih faktura na temelju kojih su od 2003. do 2008. na račune četiriju off-shore tvrtaka u Austriji i BiH doznačili ukupno 3,7 milijuna eura. Čak 3,2 milijuna eura navodno su zadržali za sebe.

Iako su Kobak i Biserka Robić u više navrata odbacili sve što im se stavlja na teret, USKOK-ove optužbe priznao je trećeoptuženi Sarić koji je u svojoj obrani kazao da je sudjelovao u izvlačenju novca i da je po nalogu Biserke Robić potpisivao fiktivne račune.

Antikorupcijska istraga u slučaju "Agit" počela je još 2008., a troje optuženih iz Hrvatske uhićeni su u srpnju 2009. Kobak i Robić su u istražnom zatvoru ostali do veljače ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙