FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrhovni sud idući tjedan raspravlja o prvoj presudi iz afere Indeks

ZAGREB, 20. rujna 2011. (Hina) - Vrhovni sud sljedećeg će tjedna raspravljati o žalbama na prvu nepravomoćnu presudu proizašlu iz policijsko-uskočke istrage u aferi "Indeks" u kojoj je 14 optuženih osuđeno zbog nezakonitih upisa na Fakultet prometnih znanosti.

No, iako je svih 14 optuženih zagrebački Županijski sud proglasio krivima samo su bivši prodekan Dragan Badanjak i glavni posrednik Mladen Budor osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne.

Ostali optuženici, među kojima i viši predavač s Prometnog fakuleta Krešimir Somek, nepravomoćnom su osuđeni na uvjetne kazne.

Badanjku je osim toga izrečena i petogodišnja zabrana obavljanja posla sveučilišnog profesora, a državi je trebao vratiti i nezakonito stečenih tisuću eura, dok je Budor trebao vratiti 2.000 eura.

Somek, koji je na suđenju priznao krivnju, osuđen je uvjetno na 10 mjeseci i trogodišnju zabranu rada.

Studenti koji su davali mito za upis te posrednici koji su priznali nedjelo osuđeni su na uvjetne kazne od šest do deset mjeseci.

Dva dana uoči objave presude, krajem svibnja 2009. USKOK je odustao od progona dvojice studenata.

Obrazlažući prvu u nizu presuda iz afere "Indeks" sudsko je vijeće ustvrdilo da je uzimanje i davanje mita za upis na fakultet, osim što je povrijedilo pravne norme, urušilo i ugled cijele akademske zajednice.

Javne sjednice na kojima će se raspravljati žalbe na prvostupanjsku presudu zakazane su za 26. i 27. rujna, a odluka Vrhovnog suda biti će poznata naknadno.

Afera "Indeks" i policijsko-uskočka istraga korupcije na zagrebačkom Sveučilištu izrodila je i optužnicu vezanu uz Ekonomski fakultet, kao i suđenje zbog "prodaje" ispita na Prometnom fakultetu, u kojem se također sudjelovali Badanjak i Budor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙