FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra presuda u ponovljenom suđenju za "mali maestro"

ZAGREB, 27. rujna 2011. (Hina) - Na zagrebačkom Županijskom sudu sutra će se objaviti nepravomoćna presuda u ponovljenom suđenju bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću u slučaju "mali maestro".

Suđenje pred novim sudskim vijećem ponovljeno je zbog odluke Vrhovnoga suda kojom je ukinuta prijašnja oslobađajuća presuda.

Novu presudu objavit će sutra u 13 sati sutkinja Gordana Mihela Grahovac.

Gotovac je optužen da je od Stanića kao mito primio peku i plaćeno putovanje u Monte Carlo, a zauzvrat mu davao informacije i upute kako bi mimo tržišnih uvjeta povoljno stekao dionice Dalmacijavina i splitskoga hotela "Bellevue" u vlasništvu HFP-a.

Kao i na prvom suđenju, obojica tvrde da nisu krivi za primanje mita i zloporabu položaja, to jest davanje mita i poticanje na zloporabe.

Prijašnja presuda ukinuta je jer je Vrhovni sud ustvrdio da je sudsko vijeće pogrešno zaključilo da sadržaj telefonskih razgovora, u kojima Gotovac obavještava Stanića o postupku privatizacije Dalmacijavina, nije poslovna tajna te da Gotovac nije zloporabio položaj, nego je samo prekršio etički kodeks državnih službenika, što nije kazneno djelo. Suprotno zaključku prvostupanjskog Županijskog suda, Vrhovni je sud utvrdio da se Gotovac jako trudio pomoći Staniću.

U ponovljenom suđenju kao svjedoci su se pojavili bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, koji je ustvrdio da Gotovac nije imao nikakvog utjecaja na privatizaciju Dalmacijavina, te potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković koji je kazao da je Gotovac u cijelom slučaju privatizacije obavljao uglavnom tehnički dio posla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙