FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BP planira izgradnju plinovoda između Azerbajdžana i Europe

LONDON, 28. rujna 2011. (Hina/Reuters) - British Petroleum (BP) razmišlja o izgradnji plinovoda kojim bi se dopremao plin iz Azerbajdžana u središnju Europu zbog sumnji u vjerodostojnost aktualnih prijedloga o izgradnji plinovoda, potvrdili su iz britanskog naftnog diva.

Glasnogovornik BP-a u utorak je izjavio da bi britanska tvrtka zajedno s partnerima na poljima plina Shah Deniz II norveškim Statoilom i azerbajdžanskom naftnom kompanijom Socar mogao izgraditi plinovod koji bi se protezao od Turske do rumunjsko-mađarske granice.

Plinovodom bi se godišnje dopremalo 10 milijardi prostornih metara plina, što je količina za koju azerbajdžanska vlada ističe da bi je trebalo prodati na europskim tržištima.

Prijedlog o izgradnji Jugoistočnog europskog plinovoda (SEEP), koji je BP prvi put iznio na prošlotjednoj konferenciji u Bakuu, razmatra se unatoč činjenici što je upravo BP kao član konzorcija Shah Deniz pozvao tri grupe da 1. listopada podnesu ponude za izgradnju plinovoda.

Tri konzorcija koja se natječu za izgradnju infrastrukture za dopremu plina s polja Shah Deniz u Europu uključuju Nabucco, Trans Adriatic Pipeline i Interconnector Grčka-Italija Posejdon.

Partneri na poljima Shah Deniz pojačano su nezadovoljni jer nijedna od tri grupe dosad nije uspjela predstaviti planove kojima bi u potpunosti jamčile da mogu ispuniti preuzete obveze za kupnju plina, kazao je izvor upoznat s tim pitanjima.

"Prednost bi bila kad bi makar jedan od tri ponuđača izašao s nekim prijedlogom", dodao je taj izvor.

Financijski direktor u azerbajdžanskom ogranku BP-a Richard Tawse na nedavnoj je konferenciji u Bakuu kazao da je cilj SEEP-a zajamčiti postojanje održive izvozne opcije.

"Bez ponuda izgradnje konkurentskih plinovoda prodaja plina s polja Shah Deniz na udaljena europska tržišta pokazala bi se nekomercijalnom", kazao je.

Europska unija podupire izgradnju plinovoda Nabucco jer bi se time smanjila ovisnost Europe o uvozu ruskih energenata.

Iz Socara nisu željeli komentirati. Glasnogovornik Nabucca u Beču kazao je da će konzorcij sastavljen od austrijskog OMV-a, njemačkog RWE-a i mađarskog MOL-a podnijeti konkretan prijedlog konzorciju Shah Deniz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙