FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EdF, Eni i Wintershall potpisali s Gazpromom ugovor o udjelu u plinovodu Južni tok

SOČI, 16. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Energetske kompanije EdF, Eni i Wintershall potpisale su u petak sporazum s ruskim plinskim divom Gazpromom o preuzimanju 50 posto udjela u europskom projektu gradnje plinovoda Južni tok.

Sporazum su potpisali izvršni direktori kompanija a njime je talijanski Eni preuzeo 20 posto udjela u projektu, a francuski EDF i njemački Wintershall po 15 posto.

Plinovod Južni tok trebao bi transportirati ruski plin prema Europi preko Crnog mora. Prve pošiljke plina trebale bi krenuti 2015. a plinovod bi trebao isporučivati do 63 milijarde prostornih metara plina godišnje Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji i Italiji jednim krakom, te Hrvatskoj, Makedoniji, Grčkoj i Turskoj drugim krakom.

Tri kompanije već su ranije imenovane partnerima Gazproma, ali su tek sada potpisale pravno obvezujući ugovor.

Izvršni direktor Enija Paolo Scaroni izjavio je za ruske novinske agencije da će partneri u projektu Južni tok predstaviti investicijski plan potencijalnim kreditorima u prvoj polovici iduće godine. Scaroni je rekao da će gradnja samo podvodnog dijela vjerojatno koštati 10 milijardi eura.

Južni tok je konkurentski projekt europskom projektu plinovoda Nabucco koji bi trebao transportirati plin iz kaspijske regije preko južne Europe prema Austriji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙