FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ina o arbitraži s Edisonom koji traži naknadu od 140 milijuna eura

ZAGREB, 27. rujna 2011. (Hina) - Ina je danas izvijestila da je zaprimila odluku o imenovanju predsjednika arbitražnog vijeća u arbitražnom postupku koji je pokrenuo talijanski Edison Inernational koji od Ine traži naknadu od oko 140 milijuna eura tvrdeći da Ina nije u potpunosti poštovala Ugovor o podjeli proizvodnje na blokovima Izabela i Iris/Iva u sjevernom Jadranu, što Ina osporava.

Ina je jučer, 26. rujna, zaprimila odluku o imenovanju predsjednika arbitražnog vijeća u arbitražnom postupku iniciranom od strane Edison International S.p.A protiv Ine, čime je završen postupak imenovanja i formiranja arbitražnog vijeća, a vezano uz Ugovor o podjeli proizvodnje za ugovorno područje sjevernog Jadrana Izabela i Iris/Iva blokove, navodi se u obavijesti koju je Ina objavila na Zagrebačkoj burzi.

Sjedište arbitražnog postupka sukladno arbitražnoj klauzuli je Beč, a postupak će se voditi prema pravilima UNCITRAL-a.

"Edison International S.p.A svoju obavijest o arbitraži temelji na navodima da INA nije u potpunosti izvršavala svoje ugovorne obveze iz Ugovora te prema istoj obavijesti zahtjeva od Ine naknadu od cca 140 milijuna eura, te zahtjeva i kompenzaciju izmakle koristi", navode iz Ine.

Ističu također kako je Ina dostavila odgovor na obavijest o arbitraži u kojem je u cijelosti osporila navode Edison International, a ujedno je podnijela i protuzahtjev protiv društva Edison International.

INA očekuje da će netom formirano arbitražno vijeće u daljnjem postupku uputiti i odrediti rok u kojem će Edison International biti obvezan podnijeti tužbu kojom će specificirati i objasniti zahtjeve iz podnesene obavijesti o arbitraži.

Edison i Ina su 2002. godine sklopili Ugovor o podjeli proizvodnje za ugovorno područje sjevernog Jadrana Izabela i Iris/Iva blokove, zaključuje se u obavijesti.

Riječ je o ugovoru o podjeli proizvodnje i provedbi istražnih radova na poljima Izabela i Iris/Iva.

Istraživački radovi na bloku Izabela dali su dobre rezultate, a Ina i u svom godišnjem izvještaju za prošlu godinu navodi da je na plinskom polju Izabela, zajedničkom istraživačkom projektu s Edisonom, tijekom 2010. završila faza bušenja, opremanja i spajanja bušotina u tehnološki sustav eksploatacijskih platformi polja Izabela.

Eksploatacijske platforme Izabela-jug i Izabela-sjever plinskog polja Izabela tehnički i sigurnosno u potpunosti su spremne za puštanje u rad, navodi se u izvješću Ine za 2010.

No, kako se neslužbeno doznaje, još uvijek nema proizvodnje s bloka Izabela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙