FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 26. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) danas je odobrilo USKOK-ov zahtjev i bivšem premijeru Ivi Sanaderu skinulo zastupnički imunitet radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje da je primio 10 milijuna eura mita od MOL-a kako bi toj mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. Iako je MIP odluku donio jednoglasno, tome je, kao i u ranijim slučajevima, prethodila 20-minutna žestoka rasprava između članova SDP-a i HDZ-a. Arsen Bauk (SDP) kazao je kako iz optužnice protiv Sanadera proizlazi da je DORH "Predsjedništvo HDZ-a i vladu proglasilo gomilom hipnotiziranih likova kojima je opasno povjeriti i puno jednostavnije poslove, a kamoli vođenje države, jer ispada da ih je Sanader sve hipnotizirao i da uopće nisu imali svoje mišljenje". No, dodao je, Ivan Šuker i Marina Matulović Dropulić "nisu bili toliko hipnotizirani" već su postavili neka pitanja, pa se, kazao je, zanimljivo priupitati što je tada mislila Jadranka Kosor, koja je 2009. također bila na sjednici Predsjedništva kada s raspravljalo o izmjenama ugovora s MOL-om. "Sigurno je mislila 'nećete vi meni ovako' i odmah kad je dobila priliku smijenila je to dvoje iz vlade", kazao je Bauk. Ocijenio je i da USKOK-ova optužnica pokazuje opravdanost stava SDP-a i HNS-a kada su lani na istražnom povjerenstvu za Inu dali izdvojeno mišljenje, suprotno onom HDZ-a i HSS-a da oko izmjena dioničarskog ugovora između Ine i MOL-a 2009. nije bilo ništa sporno.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas da će zatražiti reviziju poslovanja u Zagrebačkom holdingu (ZH) od 2006. odnosno od njegova osnutka. "Već dvije godine Grad nema nikakve ingerencije nad Holdingom", kazao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi i naglasio da je 2006., u trenutku preuzimanja Holdinga ondje ostalo 2,5 milijarde kuna. "Nakon revizije bit ćemo pametniji i vidjeti što su gospoda radila jer je njihov plan 'dopeljao' Holding ovdje gdje je danas", kazao je Bandić i dodao da se ondje nisu držali gospodarskih smjernica koje je Grad donio 2008. "već su imali neke svoje planove". "A taj plan doveo je Holding ovdje gdje je i jedino što nam je preostalo je neovisna revizija", kazao je te napomenuo kako to rade jer nema ni jedne skupštinske sjednice na kojoj se ne govori o Gradu koji je zadužio Holding, što nije točno. "Ništa Zagrebački holding nije zadužen, već Grad. Holding samo obavlja posao za Grad Zagreb, a mi mjesečno servisiramo sve svoje obaveze, osim autobusa", naveo je. Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić potvrdio je da Grad izvršava sve obveze prema Zagrebačkom holdingu sukladno gradskom proračunu usklađujući dinamiku prema tome kako obveze dospijevaju. "Ni manje ni više od toga nećemo i ne možemo napraviti", dodao je. Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo Davorka Pejnović dodala je pak kako Holding dosad nije donio rebalans plana poslovanja niti su provedene mjere štednje ni mjere za izlazak iz krize.

ZAGREB - Odbor za kontrolu zagrebačke Gradske skupštine danas je većinom glasova prihvatio poslovno izvješće Uprave Zagrebačkog holdinga za prošlu godinu u kojoj je to trgovačko društvo ostvarilo 500 milijuna kuna gubitka. Podnoseći izvješće, Renata Dogan iz Holdinga izvijestila je da su u 2010. prihodi pali za 709 milijuna kuna u odnosu na godinu prije te su iznosili 3,8 milijardi kuna, a rashodi su bili 4,3 milijarde kuna (u odnosu na 2009. smanjeni su za 197 milijuna kuna). Napomenula je da su financijski rashodi povećani zbog ulaganja u kupnju nekretnina te nabavku vozila javnog prijevoza koji, kako je navela, ne donose povrate. Također, Dogan je kazala kako su, zbog rebalansa proračuna u studenom prošle godine, smanjeni i prihodi podružnica te je tako npr. ZET u 2010. ostvario gubitak od 274 milijuna kuna. Uz to, pali su i prihodi od građana te je zbog, pada gospodarskih aktivnosti pala, i usluga dobara u gospodarstvu. Dogan je upozorila na nefleksibilnost troškova radne snage koji su utvrđeni kolektivnim ugovorom te na visoke troškove amortizacije.

OSIJEK - Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo (HDSSB) izjavio je danas kako je grad u prvih šest mjeseci ostvario pozitivan financijski rezultat od 51 milijun kuna, s uravnoteženim prihodima i rashodima, te da takvo uravnoteženo stanje očekuje i do kraja godine. Odgovarajući na vijećnička pitanja na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, Bubalo je kazao kako je do sada grad ostvario 70 posto predviđenih prihoda i 63 posto planiranih rashoda te da će biti potreban rebalans proračuna, ali da će biti "kozmetički". Podsjetio je kako je sadašnja gradska uprava, kad je došla na vlast, zatekla negativan financijski rezultat od 200 milijuna kuna u gradskom sustavu. Bubalo je kazao kako je teškim mjerama stabilizirano poslovanje grada i gradskih poduzeća te da grad danas na računu ima 85 milijuna kuna i potpuno podmirene obveze dobavljačima te je spreman za investicijski ciklus u idućem razdoblju. Na upit vijećnika HSLS-a Josipa Vrbošića o inicijativi preimenovanja osječkoga Trga Slobode u Trg Franje Tuđmana te mogućnosti da se građani o tome očituju na referendumu, Bubalo je odgovorio da će se o inicijativi glasovati kad dođe na dnevni red gradskog vijeća, te kako vjeruje da će vijećnici poduprijeti tu inicijativu.

SLAVONSKI BROD - Djelatnici kriminalističke policije brodsko-posavske Policijske uprave (PU) razriješili su dva slučaja razbojstva u kockarnicama od 14. i 22. rujna u Slavonskom Brodu, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Slavonskom Brodu. "Prvo razbojstvo počinio je 23-godišnji hrvatski državljanin s prebivalištem u Brodsko-posavskoj županiji. Prijeteći djelatnicima vatrenim oružjem, ušao je u kockarnicu 'Admiral' te ukrao oko 50.000 kuna. Nakon toga je, uz pomoć 47-godišnjaka s područja iste županije, počinio razbojništvo u kockarnici 'Merkur' na gradskoj tržnici. Pritom je razoružao zaštitara te ukrao oko 100.000 kuna. Kriminalističkim istraživanjem nađeno je 100.000 kuna i oružje kojim su počinjena razbojništva", rekao je Dražen Puljko, pomoćnik načelnika za kriminalističku policiju. Po policijskim podatcima dio novca koji nije pronađen potrošen je na kockanje. Pošto su oba muškarca ispitana 23-godišnjak je zadržan u pritvoru, a njegov pomoćnik u drugom razbojstvu pušten je na slobodu. Ove godine u brodsko-posavskoj županiji počinjeno je ukupno 16 razbojstava, a za devet su otkriveni počinitelji.

KARLOVAC - Sjednica Vrhovnog suda u predmetu protiv optuženog Mihajla Hrastova za protupravno ubijanje 13 i ranjavanje dvojice razoružanih neprijateljskih vojnika u Karlovcu 1991. zakazana je za 5. listopada, objavio je Vrhovni sud. Sjednicom će predsjedati Žarko Dundović, doznaje se od Krešimira Vilajtovića, odvjetnika Mihajla Hrastova. Suđenje Hrastovu vraćeno je u fazu rješavanja žalbe karlovačkoga Županijskog državnog odvjetništva na treću oslobađajuću presudu karlovačkog Županijskog suda iz 2007., jer je Ustavni sud u prosincu prošle godine ukinuo osuđujuće presude Vrhovnog suda, rekao je Vilajtović. Također je objasnio da na sjednici obrana neće moći predlagati nove dokazne predmete jer to nije rasprava, već sjednica na kojoj Vrhovni sud treba razmotriti žalbu ŽDO. Na pitanje je li ipak moguć pravni preokret u odluci Vrhovnog suda koji je 2009. udovoljio žalbi ŽDO-a i Hrastova proglasio krivim, Vilajtović je kazao da je „prerano govoriti što će se dalje događati“. Dodao je da je „spreman cijeli svoj radni vijek, ako bude potrebno, pokloniti Mihajlu Hrastovu za obranu, jer je", kako je kazao „uvjeren da on nije počinio ikakvo kazneno djelo" te da "nije kriv za ono što se dogodilo na Koranskom mostu 1991.“. U prošlogodišnjoj odluci Ustavnog suda navodi se da je Hrastovu na Vrhovnom sudu »u tijeku i nakon provedene i zaključene rasprave povrijeđeno ustavno pravo na pravično suđenje« zajamčeno i Ustavom i međunarodnim konvencijama za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, te je predmet vraćen istom sudu na ponovan postupak i odlučivanje, ali pred promijenjenim sudskim vijećem.

ZAGREB - Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda razmatrat će 30. rujna prvu optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera u kojoj se on tereti za ratno profiterstvo jer je u vrijeme ratne opasnosti navodno primio proviziju od kredita koji je austrijska Hypo banka odobrila Hrvatskoj. Tročlanim vijećem predsjedat će sutkinja Tanja Pavelin Borzić, a ročište je zakazano za petak u 13 sati, doznaje se na sudu. Optužno vijeće optužnicu može prihvatiti, odbaciti ili vratiti USKOK-u na doradu, a ukoliko bude prihvaćena na sudu se dogovara tzv. pripremno ročište pred novim vijećem koje treba odrediti početak suđenja te dokaze i svjedoke koji će se ispitati na glavnoj raspravi. Sjednica optužnog vijeća zakazana je danas nakon što je svoj rad na spisu dovršio sudac istrage Ratko Šćekić koji je nadgledao zakonitost istrage i potom provjerio valjanost USKOK-ovih dokaza kojima su potkrijepili optužnicu. Prije nego što je sudac istrage dovršio svoj dio posla na optužnicu je svoj odgovor poslala i Sanaderova obrana, koja je ustvrdila da USKOK nije ponudio nikakve dokaze da je baš Sanader primio protuvrijednost od 3,6 milijuna kuna, s obzirom da je u posao dogovaranja kredita bilo uključeno više ljudi. Pregovore o kreditu Sanader nije započeo, ali ni okončao i sve je, smatra obrana, radio po nalogu svog tadašnjeg šefa, ministra vanjskih poslova, Mate Granića. Obrana, osim toga, smatra i da se ne radi o ratnom profiterstvu, jer je taj kredit bio povoljniji nego drugi koje je Hrvatska mogla podići pa banka nije ni imala interesa isplatiti proviziju nakon što je dala povoljan kredit, izjavila je Hini članica Sanaderova odvjetničkog tima Jadranka Sloković.

ZAGREB - Međunarodno istraživanje provedeno u 26 zemalja u povodu današnjega Svjetskog dana kontracepcije pokazalo je alarmantno visoku zastupljenost spolnih odnosa bez zaštite među mladima te slabo poznavanje učinkovitih mogućnosti kontracepcije. U istraživanje, koje je danas objavila farmaceutska tvrtka Bayer, bilo je uključeno više od pet tisuća mladih iz Europe, SAD-a, Latinske Amerike, Azije i Pacifika te 600 ispitanika u Egiptu, Keniji i Ugandi, u dobi od 15 do 24 godine. Pokazalo se da mladi zbog neugode izbjegavaju tražiti kontracepciju od zdravstvenog osoblja te da mnogi ne mogu računati da će u svojim školama dobiti sveobuhvatnu seksualnu izobrazbu. Smatra se da se 41 posto od ukupno 208 milijuna trudnoća u svijetu svake godine dogodi slučajno, da jedna od 20 adolescentica spolnim kontaktom dobije bakterijsku infekciju, pri čemu je dob oboljelih iz godine u godinu sve niža. Podatci govore da se u Australiji, Čileu, Kolumbiji, Velikoj Britaniji, Indoneziji, Litvi, Meksiku, Poljskoj, Singapuru, Švedskoj i Turskoj u spolni odnos bez zaštite s novim partnerom upustilo više od 40 posto mladih, a više od 50 posto u Kini, Estoniji, Keniji, Koreji, Norveškoj i Tajlandu. Na pitanje zašto su se upuštali u spolne odnose bez zaštite s novim partnerom najčešći odgovori su da ne vole upotrebljavati kontracepciju ili da je seks bez kontracepcije s novim partnerom "cool".

ZAGREB - Konačno izvješće o prvom tematskom vrjednovanju hrvatskih javnih znanstvenih instituta, koje je organizirala Agencija za znanost i visoko obrazovanje, a u kojem su sudjelovali strani stručnjaci, neće biti gotovo u rujnu, kako je bilo najavljeno na početku toga posla u ožujku. "Rok za očitovanje instituta na dostavljena izvješća stručnih povjerenstava je 25. listopada, a tijekom toga razdoblja instituti se mogu očitovati na izvješća. Nakon toga se njihova očitovanja dostavljaju stručnim povjerenstvima koja mogu eventualno usklađivati svoja izvješća s očitovanjima instituta. Zatim postupak završava i tada bi trebala biti sazvana zajednička sjednica članova Akreditacijskog savjeta i predstavnika instituta radi razmjene iskustava o provedenu postupku", izvijestili su iz agencije na upit je li završio postupak vrjednovanja. U agenciji kažu da postupak tematskog vrjednovanja javnih znanstvenih instituta još traje pa u ovome trenutku ne mogu komentirati nepotpune informacije koje se pojavljuju u javnosti. Napominju da se drže propisane procedure, kako bi uspješno završili projekt. U znanstvenim krugovima može se čuti da su pojedini instituti negodovali na izvješća, budući da se nisu bavila utvrđenom zadaćom pa su navodno poništena.

ZAGREB - Prosječni hrvatski građanin za lijekove na mjesec potroši 78, no kada procjenuju koliko od toga troše na bezreceptne lijekove, onda je to u prosjeku 50 kuna, a u usporedbi sa stanovnicima Srbije i Slovenije, Hrvati, a nadasve Srbi, na lijekove troše veći udio kućnog proračuna nego u Sloveniji unatoč nižem indeksu kupovne moći, pokazalo je istraživanje GfK provedeno ljetos u tim trima zemljama. U Srbiji na lijekove potroše 74 kune (na bezreceptne 56 kuna) na mjesec, a u Sloveniji 138 kuna, od toga na bezreceptne 106 kuna. U Hrvatskoj osobe iznad 65 godina troše gotovo trostruko više na lijekove od onih između 15 i 44 godine. Uz umirovljenike, najveći su potrošači lijekova kućanice, NKV radnici i službenici te osobe s ispodprosječnim osobnim prihodima (1200 do 3500 kuna). U Sloveniji je pak potrošnja lijekova veća u osoba koje imaju natprosječna primanja, pokazalo je istraživanje u kojemu je u svakoj zemlji sudjelovalo po tisuću ispitanika prema reprezentativnom uzorku. Ono je pokazalo da se u Dalmaciji, koja slovi kao zdravija nego Slavonija, više troši na lijekove nego u drugim regijama. Također, više se troši na lijekove u selima te najvećima gradovima - Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu - nego u naseljima do 100.000 stanovnika.

ZAGREB - U okviru Tjedna češkog filma, koji će se održati od 4. do 9. listopada u zagrebačkom kinu "Europa", prikazat će se šest filmova najuspješnijih autora iz prošlogodišnje produkcije češke kinematografije, tradicionalno omiljene hrvatskoj filmskoj publici. Ovogodišnji Tjedan, koji se održava osamnaestu godinu zaredom, donosi filmove doajena češkog filma Jana Švankmajera, oskarovaca Zdeneka i Jana Sveraka te drugih istaknutih čeških filmaša. Tjedan će otvoriti film "Osobna iskaznica" Ondreja Trojana, gorka komedija o odrastanju četvorice tinejdžera u sedamdesetima, u doba kada je već i izlazak na cestu bez osobne iskaznice bio rizik. Film je bio nominiran za nagradu Češke filmske i televizijske akademije "Češki lav" u 11 kategorija. Prikazat će se i film "Preživjeti svoj život" Jana Švankmajera o čovjeku koji vodi dvostruki život, jedan u stvarnosti, a drugi u snovima. Riječ je o igrano-animiranom djelu jednog od najcjenjenijih čeških redatelja, čiji su nadrealni i stilski prepoznatljivi likovi utjecali na brojne autore, među kojima i na Terryja Gilliama te Tima Burtona. Na programu je i film "Kuky se vraća", poetično ostvarenje Oskarom nagrađenog autorskog tima, oca Zdeneka i sina Jana Sveraka. Ta igrano-animirana priča o šestogodišnjem Ondri koji pati od astme započinje kada mu iz "zdravstvenih razloga" oduzmu omiljenog ružičastog medvjedića Kukyja. Film je nagrađen s četiri "Češka lava", a prije Zagreba prikazan je na mnogim festivalima.

ZAGREB - Scensko uprizorenje Bizetove "Carmen", jedne od najpopularnijih opera na svijetu, novi je zajednički projekt glazbeno-scenskih profesionalaca i mladih umjetnika s nekoliko zagrebačkih fakulteta, koji će se premijerno izvesti 26. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. U ovosezonskom projektu studenata, koji je uslijedio nakon uspješnih izvedbi Mozartove "Čarobne frule" i oratorija "Ivan Grozni" Sergeja Prokofjeva, sudjeluju nastavnici i studenti Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Plesne škole Ane Maletić te pjevačkog zbora Zagrebački dječaci. Pokuse sa studentima za "Carmen" rade maestro Mladen Tarbuk i redatelj Krešimir Dolenčić. Prva dva slična projekta zagrebačkih studenata održala su u školskoj godini 2009./2010. prigodom 340. obljetnice osnivanja Sveučilišta u Zagrebu, kada su se, s ciljem svečanog obilježavanja velikog jubileja, prvi put u povijesti okupile tri umjetničke akademije. Muzička akademija, Akademija dramskih umjetnosti i Likovna akademija su u prosincu 2009. priredile scensku izvedbu opere "Čarobna frula" kojom su postigle velik uspjeh, a nakon toga su ponovno udružile snage na izvedbi kantate S. Prokofjeva "Ivan Grozni".

ZAGREB - Jazz-orkestar Hrvatske glazbene mladeži (HGM) za novu je sezonu 2011./12., koja će se ove godine održavati u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, najavio osam glazbenih događaja kojima će obilježiti desetu godišnjicu postojanja HGM-a te devetu godinu koncertnog ciklusa "Sunday nights" (Nedjeljne večeri). "Nastupati u KD Lisinski apsolutni je vrhunac. Nema boljeg mjesta za nastupe od ovog i sretni smo što ćemo ovu sezonu provesti ovdje", kazao je umjetnički voditelj HGM jazz-orkestra Sigi Feigl predstavljajući program na konferenciji. "Kada smo počinjali, nismo mogli ni sanjati da će se ovaj projekt u deset godina razviti u ovo što je danas, a to je bitan dio hrvatske jazz scene i važan kulturno-pedagoški projekt", dodao je. HGM sezonu otvara 2. listopada koncertom posvećenom vokalnom jazzu, kada će na zagrebačkoj sceni ugostiti američku pjevačicu, skladateljicu i aranžerku Deborah J. Carter. Nastavlja je koncertom posvećenom američkom pijanistu, dirigentu i skladatelju jazz glazbe, jednom od najvećih jazzista svih vremena Dukeu Ellingtonu, a na programu je i posebna "Večer za Boška", posvećena jednom od prvih mentora HGM-a - vibrafonistu, skladatelju, producentu, promotoru, diskografu i jazz edukatoru Bošku Petroviću koji je preminuo u siječnju ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙