FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Službeno najavljena "Godina njemačkog jezika u Hrvatskoj"

ZAGREB, 25. rujna 2011. (Hina) - Kampanja pod nazivom "Godina njemačkog jezika u Hrvatskoj 2011./2012." kojom se želi potaknuti učenje njemačkoga jezika u Hrvatskoj, posebice među mladim ljudima tijekom ove školske i akademske godine, najavljena je večeras na konferenciji za novinare u zagrebačkome kazalištu Gavelli.

Službeno su početak kampanje najavili veleposlanici triju zemalja njemačkoga govornog područja - Savezne Republike Njemačke dr. Bernd Fischer, Republike Austrije Jan Kickert te Švicarske Konfederacije Denis Knobel, a potporu hrvatskoga Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa toj kampanji posvjedočio je ministar Radovan Fuchs.

Kako je rečeno, mjesto početka kampanje nije odabrano slučajno već se poklapa s gostovanjem bečkoga "Burgtheatra" koji će večeras u "Gavelli" izvesti predstavu po romanu "Slika Doriana Graya" Oscara Wildea.

Veleposlanici Fischer, Kickert i Knobel istaknuli su da postoje brojni razlozi zbog kojih učenje njemačkoga jezika u Hrvatskoj treba intenzivirati, a tek neki od njih su da je njemački najrasprostranjeniji materinski jezik u Europi, jedan je od tri radna jezika u Europskoj uniji, Hrvatsku godišnje posjeti više od dva milijuna turista s njemačkoga govornog područja, a i sve veći dio gospodarske suradnje Hrvatske je sa zemljama njemačkoga govornog područja.

Njemački veleposlanik smatra pak da "otvaranje vrata" EU-a Hrvatskoj pruža brojne mogućnosti svim hrvatskim generacijama, a posebice mladima, pa zato apelira na roditelje da razmotre prednosti koje za njihovu djecu znači učenje njemačkoga jezika kao prvoga ili dugoga stranog jezika. Jer, kako je rekao veleposlanik Fischer, stručnjaci su potvrdili da djeca koja u što ranijoj dobi počnu učiti teži strani jezik, kasnije uspješnije svladavaju i druge strane jezike .

Za austrijskoga veleposlanika Kickerta dolazak u Hrvatsku bilo je i ugodno iznenađenje jer je vidio da dosta ljudi zna njemački jezik ali, dodao je, ubrzo je shvatio da su to pretežito stariji ljudi.

Veleposlanik Knobel istaknuo je pak da je "obitelj" onih koji govore njemačkim jezikom vrlo raznolika te da je to bogatstvo i baština toga jezika. Kao primjer te raznolikosti spomenuo je švicarski njemački koji je, kako je rekao, stariji i čišći oblik njemačkoga jezika budući da se nije toliko mijenjao i prilagođavao.

Ministar Fuchs izrazio je punu potporu popularizaciji učenja njemačkoga jezika u Hrvatskoj, ali i sa zadovoljstvom iznio neke podatke koji potvrđuju da je u nekoliko posljednjih godina u Hrvatskoj već dosta na tomu učinjeno te da, primjerice, oko 50 posto učenika u višim razredima osnovne škole uči njemački jezik.

Najavljeno je da će se od sutra ujutro sve što se odnosi na kampanju moći pročitati na internetu na adresi www.ziherje.com.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙