FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski film "Emaki/Svjetlo" dobio najviše nagrada na 25FPS

ZAGREB, 24. rujna 2011. (Hina) - Japanski film "Emaki/Svjetlo" Takashia Makine i Takashia Ishide osvojio je najviše nagrada na ovogodišnjem Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, objavljeno je na večerašnjoj dodjeli nagrada u Kinu Studentskoga centra, gdje je u proteklih pet dana u natjecateljskom programu prikazano 33 filmova s recentne eksperimentalne scene.

Svaki od tri člana Velikog žirija, u kojem su bili Ben Russell, Tina Frank i Tanja Vrvilo, tradicionalno je dodijelio vlastiti Grand Prix, a žiri kritike zajedničku nagradu.

Film "Emaki/Svjetlo" osvojio je Grand Prix hrvatske kustosice, performerice i filmologinje Tanje Vrvilo, kao i posebno priznanje austrijske videoumjetnice i grafičke dizajnerice Tine Frank, koja je svoju glavnu nagradu dodijelila njemačkom filmu "Vanjski svijet" Davida O'Reilleya, animiranu priču o dječaku koji uči svirati glasovir.

Japanski laureat dobio je još i posebnu nagradu žirija kritike, u kojemu su bili Sunčica Fradelić, filmska i video umjetnica, Uroš Živanović, redatelj, scenarist i filmski kritičar te Leonida Kovač, kustosica i teoretičarka umjetnosti.

Emaki je tradicionalna japanska narativna forma sa slikom i tekstom koja je nastajala između 11. i 16. stoljeća, a u središtu filma japanskog autorskog dvojca su oživljene slike, procesi slikanja te stvaranje novih prizora od iznimno brzih, nasumičnih slika.

Član Velikog žirija, američki autor Ben Russell dodijelio je Grand prix francuskom filmu "Manjak dokaza" korejske autorice Hayoun Kwon, o fenomenu blizanaca u Nigeriji koji se u toj zemlji doživljava kao blagoslov, a ponekad i kao prokletstvo.

Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS, organizator festivala, dodijelila je Nagradu Fujifilm američkom filmu "Odraz" Tsen-Chu Tsu o promjenama u vremenu, svjetlu i odrazu koje je autorica promatrala na mjestu gdje živi. Ta nagrada sastoji se od filmskog materijala, odnosno 35 milimetarske vrpce.

Dobitnik nagrade publike objavit će se sutra, kada Festival službeno završava projekcijom svih nagrađenih filmova.

Sedmi 25 FPS održao se od 20. rujna, a uz konkurenciju su održani programi "Žiri predstavlja", "Hrvatski fokus", "Expanded Cinema" i "Kino 16", te popratni događaji - Međunarodni sastanak filmskih laboratorija, izložba "Proširena fotografija" Vladimira Kanića i projekcija prvog hrvatskog 3D eksperimentalnog filma "Arheo 29" Vladislava Kneževića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙