FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi putovi suradnje na Sredozemlju - nova budućnost Hrvatske

POREČ, 23. rujna 2011.(Hina) - Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić ocijenio je na konferenciji za novinare da je međunarodni skup "Novi putovi suradnje na Mediteranu", održan danas u Poreču, vrlo bitan jer "otvara novu dimenziju hrvatske politike prema Mediteranu".

"Pozdravljamo dunavsku strategiju i dunavsku politiku naše zemlje, ali inzistiramo na hrvatskoj mediteranskoj politici i zato je ovaj susret strateški vrijedan", naglasio je Jakovčić.

Ocijenio je da je održavanje toga skup jako važno uoči izbora u Hrvatskoj jer se time, kako je kazao, "gradi nova budućnost Hrvatske".

"Izbori su pred nama, Kukuriku koalicija očekuje pobjedu i preuzimanje odgovornosti, no ovaj skup za IDS, ali i za ostale koalicijske stranke, ima dugoročnu vrijednost stvaranja novih odnosa na Mediteranu", kazao je Jakovčić.

Istaknuo je da su IDS i španjolska regionalna stranka Convergencia Democratica de Cataluna (CDC), kao organizatori, odnosno Istra i Katalonija, "vrlo različite po veličini, ali slične po vrijednostima koje dijele građani u ljudskim pravima, multikulturalnosti i toleranciji".

Potpredsjednica ELDR-a (Europska demokratska liberalna i reformska stranka) i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenja pregovora s EU-om Vesna Pusić (HNS) istaknula je kako je Mediteran od gotovo nevidljive regije prije desetak godina u posljednjem razdoblju izišao u prvi plan europskog interesa. "Hrvatska je uvijek bila u nedoumici pripada li srednjoj Europi, zapadnom Balkanu ili Mediteranu. Naravno da smo sve troje premda smo od svih triju dimenzija najmanje napora i truda uložili u mediteranski dio", kazala je, dodavši kako je došao trenutak da Hrvatska snažno počne razvijati mediteranski dio identiteta i hrvatsku ulogu na Sredozemlju.

Ova konferencija za Pusić je dokaz kako su se i europskim kontaktima stranke Kukuriku koalicije počele baviti važnim temama za Hrvatsku. "Tako se politički folklor, kao sastavni dio svake kampanje, stavlja na rub, a u središte pozornosti stavljamo ozbiljne teme za našu zemlju", zaključila je.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Neven Mimica i predsjednik CDC-a Oriol Puyol su također izrazili zadovoljstvo skupom, a Mimica je naglasio kako je skup potvrdio odlučnost i ozbiljnost sadašnje koalicije u provedbi izbornog programa koji se odnosi na decentralizaciju države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙