FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna konferencija "Novi putevi suradnje na Mediteranu"

POREČ, 23. rujna 2011.(Hina) - "Novi putevi suradnje na Mediteranu", naziv je međunarodne konferencije koja je danas svečano otvorena u Poreču u organizaciji španjolske regionalne stranke Convergencia Democratica de Cataluna (CDC) i Istarskog demokratskog sabora (IDS) pod pokroviteljstvom europske libealne stranke ELDR i uz potporu zaklade "Friedrich Naumann"

Cilj konferencije je razmotriti današnje procese u zemljama mediteranske unije, iznijeti predviđanja budućeg razvoja događaja u tim zemljama te definiranje koraka u cilju jačanja suradnje među njima.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenja pregovora s EU Vesna Pusić obraćajući se sudionicima konferencija istaknula je kako se Hrvatska u posljednjih deset godina značajno promijenila i u razumijevanju vlastitog identiteta.

"Kombiniranje regionalnih identiteta, srednjoeuropskog, mediteranskog i zapadnobalkanskog, je naša ogromna prednost, a ne nedostatak", naglasila je Pusić dodavši da po pitanju suradnje na Mediteranu, od iznimnog je značaja koristiti zajedničko iskustvo.

Po njenim riječima liberalizam ima veliku moć povezivanja te je stoga važno da se širi i na susjedne zemlje na Mediteranu.

"Hrvatska je dosad prošla kroz tranziciju u dva koraka, a nedavno smo završili i treći korak odnosno završili pregovore o članstvu u Europskoj uniji", zaključila je Vesna Pusić.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić istaknuo je kako je Istra, odnosno IDS posljednjih godina intenzivirao međunarodnu suradnju s raznim institucijama, navevši kako Istra ima izvrsne odnose s Katalunijom.

"Katalunija je prijateljska i Istri slična regija", kazao je, ocijenivši da su na pragu našeg ulaska u EU, susreti kao što je ovaj skup, nužni i izuzetno korisni.

Dodao je kako zajednička stranačka suradnja (IDS-SDP-HNS-HSU) može Hrvatskoj dati jednu novu europsku dimenziju. S druge strane, smatra on, važno je nametnuti Europi cijelu dimenziju Mediterana, a u tom kontekstu, kako je rekao, "Istra ima mnogo toga za reći".

Posebno je istaknuo važnost suradnje IDS-a s katalonskim CDC-om koji "najsnažijom regijom na Mediteranu upravlja već 20 godina".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙