FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kako privući sredstva iz EU fondova

ZAGREB, 22. rujna 2011. (Hina) - Hrvatskoj je od ukupno dostupnih sredstva iz pretpristupnog IPA fonda do kraja 2010. godine iskoristila tek skromnih 23 posto, rečeno je na prvom od nizu predavanja o mogućnostima financiranja kroz pretpristupne te budućeg financiranja kroz strukturne i kohezijski fond EU-a održanog u organizaciji Hypo Alpe-Adria-Banke u sklopu "Dana otvorenih vrata HYPO EU Deska".

Proizlazi da je na raspolaganju ostalo oko 545 milijuna eura za koje mora aplicirati prije punopravnog stupanja u članstvo Europske unije u srpnju 2013., kada će na raspolaganju imati gotovo 800 'novih' milijuna eura.

Član Uprave Banke Ivo Bilić istaknuo je kako se tijekom iduće dvije godine moramo adekvatno pripremiti za članstvo u EU koje će definitivno biti pozitivan impuls za hrvatsko gospodarstvo, izvijestili su iz Hypo banke.

Iz tog razloga, kako bi olakšali svojim klijentima da uspješno apliciraju i povuku sredstva iz EU fondova, razvijena je usluga HYPO EU Deska, kojom informiraju i savjetuju klijente o mogućnostima financiranja te su im na raspolaganju u svim fazama procesa prijave i pripreme projekata, kazao je.

Hrvatska trenutno koristi pretpristupni fond IPA (Instrument pretpristupne pomoći) te provodi pripreme za korištenje financijskih sredstava EU koja će joj biti dostupna po ulasku u punopravno članstvo.

Tada će se povećati potražnja, mogućnosti i izvori financiranja, proširit krug prihvatljivih prijavitelja projekata, ali će istodobno i proces dobivanja sredstava biti financijski i organizacijski zahtjevniji, a uloga poslovnih banaka značajnija jer će prijavitelji biti obvezni samostalno financirati svoje projekte te po njihovoj provedbi zatražiti povrat uloženih sredstava.

Nakon pristupanja EU za Hrvatsku će se raditi o vrlo velikoj godišnjoj alokaciji sredstava koja će se kretati u okvirima od 700 milijuna do 800 milijuna eura.

Načelnik Sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja EU u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak istaknuo je kako ministarstvo nastoji potaknuti gospodarske subjekte da apliciraju za sredstava EU-a te vjeruje kako će ovakva predavanja rezultirati poboljšanjem informiranosti te u konačnici i većim uspjehom prijavitelja u povlačenju dostupnih sredstava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙