FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen EU projekt podrške HAKOM-u

ZAGREB, 14. rujna 2011. (Hina) - Europski IPA projekt, u sklopu kojeg je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) dobila 700.000 eura za jačanje institucionalnih i administrativnih kapaciteta, završno je danas predstavljen u hotelu Dubrovnik u Zagrebu .

Provedba projekta tehničke pomoći HAKOM-u započela je u ožujku 2010., a trajala je 18 mjeseci. Projekt je bio usmjeren na podršku operativnoj sposobnosti HAKOM-a i osiguranje sposobnosti nadziranja provedbe pravne stečevine EU-a.

Šef odjela za financije i ugovore Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Dimitrios Kalogeras istaknuo je da je Hrvatska proteklih godina ostvarila značajan napredak u pogledu elektroničke komunikacije, te u pogledu usklađivanja zakona s Europskom unijom. "Taj se trud treba nastaviti kako bi se omogućilo korisnicima da profitiraju od nižih cijena interneta", istaknuo je.

Prema istraživanju tržišta provedenom u sklopu projekta, većina hrvatskih kućanstava još uvijek koristi usluge nepokretne telefonske mreže s tim da je trend u posljednje dvije godine zamjena tih usluga uslugama pokretne telefonske mreže. Čak 91,4 posto građana Hrvatske koristi mobilne telefone. Istraživanje je također pokazalo da se prepaid tarife koriste češće od postpaid ugovora.

Pristup internetu u Hrvatskoj ima 70 posto kućanstava, od čega 76 posto koristi širokopojasni pristup internetu. No, potrošači još uvijek slabo koriste novije usluge, poput on-line kupovine i e-bankinga u odnosu na prosjek EU-a, rečeno je na predstavljanju.

U nastavku predstavljanja organizirana je panel rasprava pod nazivom "Perspektive regulacije telekomunikacijskih mreža nove generacije u Hrvatskoj" na kojoj su predstavnici telekomunikacijskih kompanija istaknuli važnost pokretanja ulaganja u mrežu nove generacije na način da se to investitorima isplati.

"Gradnja optičke mreže je skupa, a model ulaganja koji bi garantirao povrat ulaganja i ravnopravnu tržišnu utakmicu još ne postoji", istaknuo je Siniša Đuratović iz Hrvatskog Telekoma.

"Kapacitet postojeće bakrene mreže je na maksimumu i nema prostora za rast bez novih ulaganja u infrastrukturu", naglasio je.

Sudionici rasprave iz HAKOM-a, HT-a, VIPnet-a, Optime i Fakulteta elektrotehnike i računarstva također su raspravljali o troškovima pristupa mreži nove generacije, neutralnosti mreže te pružanju univerzalnih usluga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙