FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: loše vijesti iz svijeta pritišću Crobex

ZAGREB, 22. rujna 2011. (Hina) - Pod utjecajem lošeg raspoloženja na svjetskim burzama, zbog pesimističnih poruka američkog Feda o gospodarstvu, na Zagrebačkoj bi burzi Crobexi danas mogli također oslabiti.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje pad Crobexa, a 4 stagnaciju.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,6 posto, na 1.927 bodova, a Crobex10 0,65 posto, na 1.056 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 11,35 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna kuna manje nego dan prije.

„Nakon jučerašnjih pesimističnih poruka Feda o gospodarstvu, američka tržišta dionica zabilježila su oštar pad, a negativno raspoloženje nastavljeno je i danas na azijskim burzama“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Poruka Feda da gospodarstvu prijete 'značajni rizici slabljenja“ izazvala je u srijedu na Wall Streetu pad cijena dionica za više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u mjesec dana, i to premda je središnja američka banka najavila nove monetarne poticajne mjere.

Dow Jones indeks potonuo je 2,49, a S&P 500 2,94 posto.

Kao što se očekivalo, čelnici američke središnje banke najavili su jučer, nakon dvodnevne sjednice, nove monetarne mjere za poticanje gospodarstva.

Fed će restrukturirati svoj portfelj državnih obveznica, vrijedan 2.800 milijardi dolara, pri čemu bi za 400 milijardi dolara povećao udjel dugoročnih obveznica i tako izazvao smanjenje dugoročnih kamatnih stopa.

No, nove poticajne mjere Feda u tzv. 'Operaciji Twist' nisu ohrabrile ulagače jer se plaše da ovaj pokušaj, posljednji u nizu koji je zaredao od recesije 2008. godine, neće znatnije utjecati na gospodarstvo, koje u posljednje vrijeme stagnira.

Na slabost američkog gospodarstva ukazao je i Fed. Poručio je da „postoje značajni rizici slabljenja gospodarskih izgleda, uključujući i deformacije na globalnim financijskim tržištima“.

Uz poremećaje na svjetskim financijskim tržištima, Fed je naveo i druge probleme američkog gospodarstva koje nije lako riješiti: visoka nezaposlenost, slabo tržište nekretnina i skroman rast potrošnje stanovništva.

Zbog toga su jutros oštro pale i cijene dionica na azijskim burzama.

Franin na europskim burzama također očekuje negativna kretanja, jer osim poruka Feda tržište pritišće i situacija s grčkom dužničkom krizom.

„Nove smjernice investitorima danas će dati objava PMI indeksa industrijske aktivnosti u eurozoni i Njemačkoj, te potkraj dana vodeći američki gospodarski pokazatelji“, ističe Franin.

Loše vijesti iz svijeta danas bi mogle utjecati i na domaće tržište.

„Očekujem danas slabljenje Crobexa, ostaje samo za vidjeti kojim intenzitetom“, zaključuje Franin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙