FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska vlada dokapitalizirat će Adriju Airways s 50 milijuna eura

LJUBLJANA, 21. rujna 2011. (Hina) - Slovenska vlada objavila je u srijedu da je spremna dokapitalizirati zrakoplovnu tvrtku Adria Airways, koja je u većinskom vlasništvu države, a zbog nelikvidnosti joj je prijetio stečaj.

Kako je priopćilo slovensko ministarstvo prometa, vlada je donijela odluku tu zrakoplovnu tvrtku dokapitalizirati s 49,5 milijuna eura.

Vlada je tako odlučila pošto je pet banaka, kojima Adria Airways duguje između 80 i 100 milijuna eura, a najviše Novoj Ljubljanskoj banci (NLB), pristalo najmanje četvrtinu svojih tražbina pretvoriti u vlasničke udjele u tvrtki, dok će im ostatak biti otplaćivan idućih deset godina.

O postignutu aranžmanu vlada će obavijestiti i parlament, a s dokapitalizacijom se mora još složiti i upravni odbor zrakoplovne tvrtke koja je u preustroju jer se do kraja mjeseca sa sindikatima zaposlenika mora postići dogovor o smanjenju plaća i broja radnika te mogućem ukidanju nekih linija.

Prihodi Adrije Airways prošle su godine smanjeni za 7,9 posto u usporedbi s 2009. i iznosili su 149 milijuna eura, sa 63 milijuna eura čista gubitka u poslovanju.

Uz rad ljubljanske zračne luke i zrakoplovne tvrtke vezuje se oko 2000 radnih mjesta, a Adria Airways važan je i zato što omogućuje mobilnost prometa.

Tvrtka je u protekloj godini dana vodila više za sada neuspješnih pregovora o strateškom povezivanju sa stranim tvrtkama koje bi bile spremne u nju uložiti, ali je to bilo teško ostvariti zbog neraščišćene poslovne situacije pred restrukturiranjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙