FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jarnjak: premala kazna Perišiću

ZAGREB, 6. rujna 2011. (Hina) - Potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši ministar unutarnjh poslova Ivan Jarnjak danas je, komentirajući nepravomoćnu presudu haaškog tribunala generalu Momčilu Perišiću kojom je osuđen na 27 godina zatvora, ocijenio da je to premala kazna i kako misli da to nije dobro.

"Apsolutno se pokazuje da su bili prestrogi prema hrvatskim generalima (Gotovini i Markaču), ako se njega (Perišića) osudilo na 27 godina i to je ono što je loše", kazao je Jarnjak, koji je u vrijeme raketiranja Zagreba u svibnju 1995. bio ministar unutarnjih poslova.

Haaški sud proglasio je danas bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije generala Momčila Perišića krivim i osudio ga na kaznu od 27 godina zatvora za pomoć i podržavanje opsade i terora civila u Sarajevu te zločina u Srebrenici, kao i za propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba, a oslobođen je odgovornosti za zločin istrebljenja u Srebrenici.

Sudsko vijeće je, među ostalim, utvrdilo da su snage hrvatskih Srba raketiranjem Zagreba 2. i 3. svibnja 1995., u kojem je poginulo sedam osoba i ranjeno stotinu osoba, "počinile zločin ubojstva kao zločina protiv čovječnosti, ubojstvo kao povredu ratnog prava i običaja, nečovječna djela kao zločin protiv čovječnosti i napade na civile kao ratni zločin".

Inače, Haaški je sud dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača nepravomoćnom presudom 15. travnja proglasio krivim i osudio na 24 odnosno 18 godina zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙