FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 20. rujna 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

NEW YORK - Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je u ponedjeljak glavnom tajniku Ban Ki-moonu da ostaje pri planiranom traženju punopravnog članstva palestinske države u Ujedinjenim narodima za što SAD i Izrael kažu da bi mogli dovesti do katastrofe. Abas se susreo s Banom u sjedištu UN-a i potvrdio da planira ovoga tjedna od Vijeća sigurnosti UN-a zatražiti da glasuje o palestinskom članstvu unatoč toga što je izvjesno da će SAD uložiti veto, rekao je njegov glasnogovornik Nabil Abu Rdaineh. Ban, preko koga se zahtjev mora podnijeti, Abasu je rekao da će "ispuniti svoje dužnosti po povelji UN-a" i pozvao Izraelce i Palestince da nastave pregovore "u legitimnom i uravnoteženom okviru", rekao je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su telefonom u ponedjeljak o eskalaciji europske dužnička, financijske krize i dogovorili da je u vezi s tim u narednim mjesecima nužno "zajedničko djelovanje". Barack Obama i Angela Merkel dogovorili su da je "neophodna akcija u narednih nekoliko mjeseci kako bi se riješile aktuelne ekonomske teškoće i oživilo svjetsko gospodarstvo", navodi se u priopćenju Bijele kuća i dodaje da su čelnici razgovarali i o situaciji na Bliskom istoku. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je da želi puno članstvo u UN za palestinske države, što je potez koji prijeti da zasjeni ovo tjedni samit. Obama je u ponedjeljak stigao je u New Yorku na zasjedanje Generalne skupštine UN, gdje su najavljeni i bilateralni susreti s šefovima više država.

BRUXELLES - Srbija neće morati priznati neovisnost Kosova da bi se približila Europskoj uniji, rekao je u ponedjeljak povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele, istaknuvši kako će važno biti da dvije zemlje "s vremenom" "normaliziraju" svoje odnose. Fuele je u razgovoru s dopredsjednikom srbijanske vlade Božidarom Đelićem izrazio zadovoljstvo nedavnim napretkom Srbije, osobito zbog uhićenja optuženika za ratne zločine Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Fuele u listopadu treba odlučiti o zahtjevu Srbije da dobije status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU-u pa je pozvao tamošnju vladu da pojača napore u provedbi reformi i nastavi graditi bliže odnose s Kosovom. "Priznanje Kosova nije službeni preduvjet u postupku europske integracije, ali će važno biti da Srbija i Kosovo s vremenom uspiju normalizirati odnose", naglasio je Fuele. Nakon Đelića, europski povjerenik sastao se i s kosovskom ministricom za europske integracije Vlorom Citaku, izrazivši zadovoljstvo odlukom kosovske vlade da skine embargo na srbijansku robu i izrazivši nadu da će idući krug pregovora Srbije i Kosova rezultirati "novim sporazumima".

TRIPOLI - Borci libijske prijelazne vlade oteli su od snaga lojalnih Moameru Gadafiju aerodrom i tvrđavu u Sabi, duboko u Sahari, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik vlade. Ahmed Bani, vojni glasnogovornik za Nacionalno prijelazno vijeće rekao je na konferenciji za novinare u Tripoliju da su vladine snage zauzele ta područja u ponedjeljak rano poslijepodne. Saba je najveće naselje u libijskome dijelu Sahare i tradicionalno uporište Gadafijeva plemena. U tome je gradu mladi Gadafi pohađao srednju školu. Glasnogovornik prijelazne vlade još je opovrgnuo tvrdnju Gadafijeva glasnogovornika da su u borbama za grad Bani Valid njegove snage zarobile britanske i francuske državljane. "Nema britanskih ni francuskih zarobljenika" u tome gradu, rekao je Bani.

NEW YORK - Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton zatražila je od Turske da "ostavi otvorena vrata" za uspostavu boljih odnosa s Izraelom, rekao je u ponedjeljak američki dužnosnik, nastojeći spriječiti pogoršanje odnosa između dva saveznika SAD-a. "Ona je potaknula Tursku da drži vrata otvorenima", rekao je novinarima viši dužnosnik SAD-a, koji je tražio ostati neimenovan, nakon sastanka državne tajnice Clinton s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom koji je trajao gotovo sat vremena. "Mi želimo da poprave njihvo odnos tako da ih je potaknula da izbjegnu bilo kakve korake koji bi zatvorili ta vrata već da, naprotiv, aktivno traže načine koji mogu popraviti njihov važan odnos s Izraelom", dodao je. "Državna tajnica je jasno rekla da ovo nije vrijeme u kojem nam treba još napetosti, više nestabilnosti u regiji", rekao je drugi dužnosnik. Ankara koja je ovih dana protjerala izraelskog veleposlanika u Turskoj ne želi normalizirati odnose sve dok se Izrael ne ispriča za smrt devetero Turaka u izraelskom napadu na međunarodni humanitarni konvoj koji je u svibnju 2010. pokušao probiti blokadu Pojasa Gaze.

ATENA - Grčka je blizu postizanja sporazuma sa svojim međunarodnim zajmodavcima kako bi mogla nastaviti primati pomoć za izlazak iz krize, reklo je u ponedjeljak grčko ministarstvo financija nakon telefonske konferencije između ministra financija Evangelosa Venizelosa i inspektora iz EU-a, MMF-a i ECB-a, poznatih kao "trojka". "Još je ostalo nešto posla. Blizu smo sporazuma", rekao je grčki dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan. "Neke se mjere (za 2011. i 2012.) moraju kvantificirati", rekao je ne objasnivši detaljnije. Grčko ministarstvo financija je reklo da će se razgovori nastaviti u utorak. "Sutra ujutro će timovi tehničkih stručnjaka koji su već u Ateni dodatno razraditi neke podatke, a telefonska konferencija bit će ponovljena sutra u isto vrijeme", priopćilo je ministarstvo u ponedjeljak.

BERLIN - Policija je u ponedjeljak zbog prijetnje bombom evakuirala dio središta Berlina u kojem je govor trebao održati turski predsjednik Abdullah Gul, objavila je policija. "Dobili smo prijetnju u vezi s Humboldtovim sveučilištem u kojem je govor trebao držati turski predsjednik. Ozbiljno smo to shvatili i evakuirali to područje", rekao je glasnogovornik berlinske policije Michael Gassen. Pedesetak demonstranata iz kurdskih skupina održalo je prosvjed u blizini toga sveučilišta na jednoj od glavnih berlinskih ulica Unter den Linden. Ondje je za 17 sati bio najavljen Gulov govor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙