FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 16. rujna 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u četvrtak Palestince da nastave pregovore s Izraelom i istaknuo da zastoj tih pregovora otprije godinu dana "ugrožava mir i sigurnost na Bliskom istoku". Dok raste napetost u vezi s najavom Palestinaca da će 23. rujna zatražiti prijam u UN, Ban je na tiskovnoj konferenciji kazao da oba tabora moraju načiniti ustupke kako bi se omogućio nastavak pregovora. "Pozivam ih da počnu konstruktivne pregovore, a međunarodna zajednica treba stvoriti povoljne uvjete za to", dodao je. Glavni tajnik je istaknuo da izraelsko odobravanje nastavka gradnje naselja na okupiranom području "nije bilo pozitivan čimbenik". "Istodobno, Palestinci trebaju sjesti za pregovarački stol s izraelskim narodom", rekao je. Ban je usto ocijenio da sukob Izraela i Palestinaca "ugrožava mir i sigurnost na Bliskom istoku", izrazivši žaljenje zbog pogoršanja odnosa Izraela i Turske te zbog nedavnog napada na izraelsko veleposlanstvo u Kairu.

BRUXELLES - Europska unija želi nagovoriti palestinske čelnike da prihvate postupno podizanje njihova promatračkog statusa u UN-u, rekli su u četvrtak EU-ovi diplomati. Europska visoka predstavnica za vanjsku politku i sigurnost Catherine Ashton bila je ovaj tjedan na Bliskome istoku i posredovala između Izraela i Palestinaca s ciljem da oživi mirovni proces i odvrati Palestince od zahtjeva za ostvarenjem državnosti na UN-ovoj Općoj skupštini što počinje 21. rujna. Sjedinjene Države su upozorile da bi takav potez naudio izgledima da se obnove mirovni pregovori. I SAD je ovaj tjedan poslao izaslanika da lobira kod Palestinaca. I Izrael je priopćio da bi takav potez dokrajčio pregovore koji su prije godinu dana zamrznuti zbog spora oko izraelske gradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je rekao kako će se on idući tjedan obratiti UN-u i pozvati Palestince da pregovaraju o miru s Izraelom, umjesto da traže puno članstvo za palestinsku državu.

KAIRO - Egipatski premijer Esam Šaraf rekao je da mirovni sporazum s Izraelom nije "svet" i da se za dobrobit mira u regiji može i mijenjati. Rekao je to u intervjuu za jednu tursku televiziju, a emitiranom na državnoj televiziji. To su dosad najsnažnije riječi nekoga predstavnika nove egipatske vlasti ustanovljene nakon veljače i pada dugogodišnjega predsjednika Hosnija Mubaraka. "Sporazum iz Camp Davida nije svetinja i otvoren je za raspravu o tome što je bolje za regiju i pravedan mir... Možemo ga mijenjati bude li potrebno", rekao je. Profesor politike Mustafa al-Sajid rekao je kako se čini da su Šarafove riječi više usmjerene na jačanje sigurnosti na egipatskoj granici s Izraelom nego na podrivanje mirovnoga sporazuma iz 1979. "Dobro je poznato da je broj egipatskih vojnika u tome području nedovoljan da se nosi s prijetnjama sigurnosti. Broj vojnika trebalo bi povećati, a opremu poboljšati", rekao je. "Ne mislim da ijedna egipatska politička snaga zaziva poništenje toga sporazuma, pa čak ni prekid diplomatskih odnosa". Napetost između Egipta i Izraela raste od Mubarakova pada, a problemi su porasli od kolovoškoga prekograničnoga napada. Kairo optužuje izraelske snage da su u okršaju s palestinskim gerilcima ubile petoricu egipatskih zaštitara. Izrael kaže da su Palestinci prije toga iz zasjede napali i ubili osmero Izraelaca. Gnjevni su egipatski prosvjednici u petak navečer napali izraelsko veleposlanstvo.

BENGAZI - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je u četvrtak u Bengaziju da vjeruje u "ujedinjenu, a ne podijeljenu" Libiju, u govoru pred mnoštvom Libijaca na trgu Tahriru. Britanski premijer David Cameron, koji je bio zajedno s njime, rekao je pak da je "lijepo biti u slobodnom Bengaziju, u slobodnoj Libiji". "Velika Britanija i Francuska stajat će uz Libiju. Britanski vam narod čestita na hrabrosti", dodao je Cameron. Sarkozy i Cameron su prvi zapadni čelnici koji su posjetili Libiju nakon pada Moamera Gadafija. Francuska, Velika Britanija i Sjedinjene Države prednjačile su u pružanju potpore Nacionalnom prijelaznom vijeću (NTC), u operaciji koju je 31. ožujka poveo NATO na temelju rezolucije UN-a o zaštiti civila od Gadafijevih snaga. Cameron i Sarkozy došli su u Bengazi iz Tripolija, gdje je francuski predsjednik upozorio da je Gadafi i dalje "prijetnja", a britanski premijer je obećao pomoć u pronalažnju svrgnutog libijskog vođe. Dok dvojica europskih čelnika borave u posjetu Libiji, snage NTC-a vode ofenzivu na Sirt, jedno od posljednjih uporišta snaga pukovnika Gadafija, 360 km istočno od Tripolija i 600 km zapadno od Bengazija.

RIM - Istraga koja se vodila u Bariju o seksualnom skandalu u čijem je središtu bio Silvio Berlusconi, završila se u četvrtak podizanjem optužnice protiv osam osoba zbog podvođenja prostitutki talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju u nadi da će si tako priskrbiti ugovore, radna mjesta i veze u visokim poslovnim krugovima. Državno tužiteljstvo u Bariju, na jugu Italije, iznijelo je zaključke i najavilo sudbeni progon poduzetnika Giampaola Tarantinija i Sabine Began, njemačke starlete s nadimkom "kraljica majka" koja je vrbovala djevojke za neku vrstu harema za Berlusconija. Svih osam osoba tereti se za poticanje i korištenje prostitucije "u korist Berlusconija", ali i potpredsjednika regije Puglie, bankara i čelnika grupe Finmeccanica, po pisanju talijanskih medija. Protiv Cavalierea (kako zovu Berlusconija) optužnica nije podignuta jer je korištenje usluga prostitutki u Italiji legalno. Berlusconijevi odvjetnici u priopćenju ističu da njihov branjenik "nema nikakve veze s optužnicom u aferi Bari" i da "nije upoznat s djelom koje se stavlja na teret Tarantiniju i drugim osumnjičenicima". Istraga je usmjerena na raskalašene zabave u Berlusconijevim privatnim rezidencijama u Rimu i na Sardiniji 2008. i 2009.

MOSTAR - Vijeće ministara BiH priznalo je u četvrtak carinske isprave Kosova čime su prestali razlozi za uvođenje carinskih barijera za uvoz roba između dviju zemalja nakon što je istovjetan dogovor postignut početkom rujna između Beograda i Prištine. Prema priopćenju, Vijeće ministara je dalo suglasnost na prihvaćanje carinskih pečata Kosova koji su istovjetni izgledu pečata dogovorenim na bilateralnim pregovorima Beograda i Prištine u Bruxellesu 2. rujna održanog uz posredovanje predstavnika Sporazuma o slobodnoj trgovini na području Srednje i jugoistočne Europe (CEFTA). Još samo preostaje da ovaj sporazum odobre članovi Predsjedništva BiH čime bi prestale zapreke u odvijanju međusobne trgovine između dviju država. Vlada Kosova je 20. srpnja donijela odluku o uvođenju carinske stope od 10 posto za robe iz Bosne i Hercegovine te zabranu uvoza iz Srbije pravdajući to sličnim mjerama koje vlasti ovih zemalja imaju prema ovoj državi. BiH vlasti su zbog toga zatražile zaštitu od CEFTA-e.

MOSTAR - Sastanak šest političkih čelnika u BiH koji je održan u Sarajevu obilježio je incident kada je jedan od prolaznika nakon okončanja sastanka uspio proći pored policijskog osiguranja te čelniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradu Dodiku rekao kako je "predsjednik takozvane Republike Srpske - genocidne tvorevine", objavila je Radio televizija Republike Srpske (RTRS). Izgred se dogodio ispred središnjice SDP-a BiH gdje se nalazi i zgrada vlade Federacije BiH kada je Dodik zastao dajući izjavu za okupljene novinare. Tada je izvjesni Ramo Mehmedović, što su zabilježile i TV kamere, prišao Dodiku s leđa te mu rekao da je RS takozvana i da je on predsjednik genocidne tvorevine. Nakon toga vrlo brzo su ga udaljili pripadnici osiguranja iz federalne policije. Današnji susreti šest vodećih političara BiH i triju naroda koji je održan u Sarajevu nije rezultirao dogovorom pa ova zemlja ostaje jedanaest i pol mjeseci od održanih izbora bez novog saziva Vijeća ministara.

KOPENHAGEN - Oporba lijevog centra ima najviše izgleda za pobjedu na parlamentarnim izborima u Danskoj u četvrtak, po anketama objavljenim nakon zatvaranja birališta. Dvije ankete koje su objavili televizijska mreža TV2 i javni radio DR nešto nakon 20.00 sati, daju apsolutnu većinu u parlamentu koji ima 179 mjesta lijevom bloku koji predvodi predsjednica socijaldemokrata Helle Thorning-Schmidt koja bi tako mogla postati danska premijerka. U anketi TV2 blok lijevog centra dobiva 93 mjesta, a blok desnog centra 86. Po anketi DR-a, lijevi blok dobiva 90 mjesta, a desni 85, uz četiri mjesta namijenjena autonomnim teritorijima Groenlandu (2) i Farskim otocima (2) koji neće spriječiti lijevi blok da ima većinu u Folketingu. Ovi rezultati potvrđuju raniju anketu objavljenu dva sata prije zatvaranja birališta.

WASHINGTON - Bivši američki potpredsjednik Al Gore u četvrtak je pokrenuo 24-satnu planetarnu kampanju kojoj je cilj podizanje javne svijesti o klimatskim promjenama, emitirajući cjelodnevne programe diljem svijeta. Projekt nazvan "24 sata stvarnosti" uključuje multimedijske prezentacije, koje se može pratiti na internetu, a prikazuju kako su ekstremne vremenske nepogode, poput poplava, požara i oluja, povezane s klimatskim promjenama. Do 19 sati po srednjoeuropskom vremenu (CET), živi prijenos emitiran na 13 jezika, imao je više od tri milijuna posjetitelja na web adresi climaterealityproject.org, objavili su organizatori. Emisije su na rasporedu svakoga sata u raznim dijelovima svijeta, uključujući Peking, New Delhi, Džakartu, London, Dubai, Istanbul, Seul i Rio de Janeiro.

SAN FRANCISCO/ZAGREB - SAD i Australija pripremaju sporazum koji treba omogućiti jačanje američke vojne prisutnosti u Australiji, dok Obamina administracija i američki saveznici manevriraju kako bi se suprotstavili rastućoj vojnoj moći Kine, izvješćuje u četvrtak američka TV mreža CBS News. To uključuje i razmještaj američke vojne opreme u Australiji, povećanje pristupa bazama, izvođenje zajedničkih vježbi, obuke i drugo. Sporazum, koji izaziva protuslovlja u Australiji, vjerojatno će biti središnja točka posjeta predsjednika Baracka Obame toj zemlji u studenome. SAD i Australija očekuju zaključenje plana potkraj ove godine, kazao je visoki američki vojni dužnosnik zahtijevajući da ostane anoniman. Ministar obrane Leon Panetta i državna tajnica Hillary Clinton sastali su se u četvrtak u San Franciscu s australskim ministrom vanjskih poslova Kevinom Ruddom i ministrom obrane Stephenom Smithom, na razgovorima o temeljnom biletaralnom sporazumu, te o vojnoj suradnji u pacifičkoj regiji i drugim pitanjima.

MOSKVA - Rusija će idući mjesec poslati prvi vlak obnovljenom prugom u Sjevernu Koreju i tako će se otvoriti trgovinska ruta prema toj zatvorenoj zemlji, objavila je u četvrtak ruska državna željeznica. Veza s Rusijom omogućit će siromašnoj Sjevernoj Koreji izglede da ojača trgovinsku razmjenu s najmoćnijim susjedom nakon višegodišnjih međunarodnih sankcija. Ruske željeznice obnovile su 54 km pruge od grada Khasana na ruskoj istočnoj granici do sjevernokorejske luke Rajina, u skladu sa sporazumom postignutim tijekom posjeta sjevernokorejskoga vođe Kim Jong-ila Rusiji 2001. "Prvi pokazni vlak ići će tom prugom u listopadu", rekao je glasnogovornik ruskih željeznica. Ta tvrtka gradi i kontejnerski terminal u Rajinu, jednom od glavnih središta sjevernokorejske Specijalne gospodarske zone Radona. I pruga i terminal, koji se grade zajedničkim ulaganjem kroz tvrtku Rasonkontras, služit će za izvoz ruskoga ugljena i za uvoz robe iz Južne Koreje i drugih azijskih zemalja.

NEW YORK (UN) - Uz projekcije da će svjetska populacija idućega mjeseca dostići sedam milijardi stanovnika, Ujedinjeni narodi pokrenuli su globalnu inicijativu nazvanu "Akcija 7 milijardi", ujedinjujući u njoj vlade, poduzeća, medije i pojedince kako bi odgovorili izazovima i iskoristili mogućnosti koje nudi taj demografski važan događaj. "Mi nismo ovdje samo da bi obilježili taj miljokaz. Mi smo ovdje da bi se posvetili svim njegovim ogromnim implikacijama", rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon na okruglom stolu održanom u četvrtak u sjedištu UN-a u New Yorku. "Sedam-milijarditi građanin bit će rođen u svijetu suprotnosti. Imamo obilje hrane, no još uvijek milijuni gladuju. Vidimo luksuzni stil života, ali milijuni su siromašni. Imamo velike mogućnosti za napredak, ali i velike prepreke ", rekao je Ban, opisujući kampanju kao "jasan poziv ljudima, zajednicama, zemljama i partnerima UN-a, nevladinim organizacijama, tvrtkama, vjerskim čelnicima i akademicima". Među izazovima, osim siromaštva i nejednakosti, on je ukazao i na diskriminaciju, kršenje ljudskih prava, nedostatak demokracije, nasilje nad ženama, smrtnosti majki, klimatske promjene i uništavanje okoliša. "To su izazovi koje možemo i moramo prevladati. Ako ulažemo u ljude, pobrat ćemo najbolje dividende", naglasio je.

NEW YORK (UN) - Broj djece mlađe od pet godina koji umiru svake godine smanjio se s 12 milijuna godine 1990., na 7,6 milijuna prošle godine, objavio je u četvrtak UN. Razlozi za promjenu su bolji pristup zdravstvenoj skrbi i programi cijepljenja, kaže se u izvješću UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Te dvije agencije UN-a istodobno su upozorile da treba više učiniti na ispunjavanju milenijskih ciljeva UN-a na smanjivaju smrtnosti djece. Oko 21.000 djece još uvijek svakoga dana umire od uzroka koje je moguće spriječiti, ističe press služba UN-a. "Usmjeravanje velikih investicija na najugroženije zajednice pomoći će nam spasiti još više života, brže i učinkovitije", rekao je Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a. Mnogi faktori pridonijeli su smanjenju smrtnosti djece, primjerice bolja zdravstvena skrb za novorođenčad, uključujući prevenciju i liječenje dječjih bolesti, te čista voda i bolja prehrana. Oko polovice svih smrtnih slučajeva ispod pet godina u svijetu, događalo se u samo pet zemalja u 2010. - Indiji, Kini, Pakistanu, Nigeriji i DR Kongu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙