FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija "Civilna zaštita u 21. stoljeću"

ZAGREB, 15. rujna 2011. (Hina) - Specijalistička konferencija "Civilna zaštita u 21. stoljeću", prvi stručni skup u nas koji obrađuje temu civilne zaštite, otvorena je danas u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Skup koji je organizirao Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba okupio je više od 150 sudionika iz svih krajeva Hrvatske te stručnjake iz Danske, Italije, Slovenije i Makedonije.

Otvarajući konferenciju zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević istaknula je da je riječ o veoma važnoj tematskoj konferenciji na kojoj će se razmatrati iznimno aktualna, stručna i društvena problematika, jer danas nema ni jednog grada ili države koja je lišena kriznih situacija ili elementarnih nepogoda, od požara, poplava, razaranja ili potresa koje nanose veliku materijalnu štetu, odnose ljudske živote", poručila je.

Istaknula je kako uspostavom gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, koji vodi njegov pročelnik Pavle Kalinić, Zagreb ima izrađene planove i programe, objedinjene sve nadležne službe i formirane postrojbe, koje su raspoređene po gradskim četvrtima.

"Gradska uprava čini velike napore i ulaže velika sredstva, kako u edukaciju i prevenciju, podizanje svijesti kod naših sugrađana, tako i u bolju tehničku opremljenost specijalističkih službi", rekla je Pavičić Vukičević te zaključila kako je ova konferencija prilika da se razmotre iskustva i rezultati ostalih gradova i zemalja.

I Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Damir Trut istaknuo je važnost svijesti o potrebi organiziranog sustava civilne zaštite, te izrazio nadu da će nove spoznaje i znanja predstavljene na konferenciji biti implementirana u sustav civilne zaštite radi njezine prilagodbe modernim vremenima, a samim tim i modernim ugrozama.

"Razvidno je da je sustav zaštite i spašavanja, a time i sustav civilne zaštite, bitno evoluirao od nedovoljno uvezanog i organiziranog u jedan moderan sustav", rekao je Trut ocijenivši kako je "ostvareno puno toga, postavljeni su čvrsti temelji te smo prepoznati i kao lideri u regiji na području zaštite i spašavanja". Ali isto tako, dodao je, pred nama su nove zadaće, novi izazovi jer sustav zaštite i spašavanje je živ sustav, zahtijeva neprestane prilagodbe, normativna usklađivanja, praćenje međunarodnih trendova, edukacije, usavršavanja i ulaganja u preventivu".

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić istaknuo je kako je ovo druga tematska stručna konferencija koju organizira Ured. Budući da je broj sudionika premašio sva naša očekivanja mogu reći da su nam ovakve tematske konferencije više nego dobro došle, istaknuo je Kalinić te pozvao sudionike da u 17 sati dođu na jezero Bundek gdje će biti postrojeno oko 400 ljudi. To će biti prvo postrojavanje Specijalističke postrojbe Civilne zaštite za spašavanje iz ruševina grada Zagreba i Specijalističkog tima Civilne zaštite za spašavanje iz vode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙