FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žrtve pedofilskih skandala tuže Papu na ICC-u

VATIKAN, 13. rujna 2011. (Hina/AFP) - Žrtve svećenika pedofila podnijele su tužbu na Međunarodnome kaznenom sudu (ICC) protiv pape Benedikta XVI. i drugih čelnika Katoličke crkve zbog zločina protiv čovječnosti, priopćila je u utorak udruga žrtava SNAP.

Vodstvo Mreže žrtava zlostavljanja svećenika (SNAP), uz pomoć odvjetnika američkog nevladinog Centra za ustavna prava (CCR) podnijelo je ICC-u "zahtjev za izjavu o pravnoj nadležnosti" u ovom slučaju .

Oni optužuju vatikanski vrh da je "dopuštao i omogućio sustavno i sveobuhvatno skrivanje silovanja i seksualnih zločina nad djecom diljem svijeta".

Uz tužbu su priložili 10.000 stranica koje dokumentiraju pedofilske skandale, dodaje se u priopćenju udruge čije je sjedište u Sjedinjenim Državama.

Članovi SNAP-a iz Njemačke, SAD-a, Nizozemske i Belgije - četiriju zemalja zahvaćenih pedofilskim skandalom u Crkvi - zatražili su u Den Haagu da se pokrene sudbeni progon protiv pape Benedikta XVI. i trojice visokih čelnika Katoličke crkve "zbog izravne odgovornosti kao nadležnih".

"Zločine nad desecima tisuća žrtava, većinom djece, skrivali su odgovorni u vatikanskom vrhu. U ovom slučaju, svi putovi stvarno vode u Rim", rekla je odvjetnica CCR-a Pamela Spees, kako se navodi u priopćenju SNAP-a.

Papa Benedikt XVI. se ispričao i zatražio oprost od žrtava, zauzimajući se za nultu točku snošljivosti na pedofiliju. Od biskupa diljem svijeta koji su prvi odgovorni za svećenike u svojim biskupijama zatražio je punu suradnju s kaznenim pravosudnim tijelima.

Vatikan nije ratificirao dokument o osnivanju ICC-a i još nije komentirao ovu tužbu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙