FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stotine tisuća hodočasnika na bdijenju s Papom u Madridu

MADRID, 20. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Stotine tisuća hodočasnika, po nesnosnoj žegi, pohrlile su u subotu na vojni aerodrom Cuatro Vientos jugozapadno od Madrida, kako bi sudjelovale na bdijenju s Papom, u prigodi Svjetskog dana mladih.

Više od milijun ljudi očekuje se na bdijenju i na misi koju će u nedjelju ujutro predvoditi Benedikt XVI., na završetku 26. Dana katoličke mladeži iz cijeloga svijeta.

"Voda! Voda! Voda!", uzvikivali su deseci hodočasnika vatrogascima što su polijevali poljsku bolnicu krcatu ljudima koju klimatizacijski sustav više nije mogao rashladiti, a zatim su 'okupali' i same hodočasnike.

Poljska bolnica bila je pretrpana jer je mnogima pozlilo zbog vrućine.

Dolazak Svetog Oca na aerodrom planiran je u 19:30 sati, kada će početi bdjenje, za što su organizatori podigli golem oltar dug 200 metara. U nedjelju ujutro, Papa će se vratiti na Cuatro Vientos i proslaviti misu koja će označiti završetak Svjetskog dana mladih.

Papa je subotnji dan počeo u parku Retiro, skriven od pogleda, gdje je ispovjedio četvero mladih hodočasnika, pokazujući važnost sakramenta pomirenja.

Osamdesetčetverogodišnji Papa obratio se u subotu skupu od 6.000 bogoslova iz raznih dijelova svijeta okupljenih u katedrali Almudeni i izvan nje, poručivši im da se "ne daju zastrašiti okružjem koje želi odbaciti Boga".

Okružjem u kojemu, upozorio je, "vlast, imetak i jeftin užitak jesu glavni kriteriji koji upravljaju ljudskim životom".

Morate, rekao je Papa, "biti vjesnici velikog dostojanstva ljudske osobe i, dosljedno tome, i njezini bezuvjetni branitelji".

"Primite svećenički red samo ako se potpuno sigurni da vas Bog poziva da mu služite i do kraja odlučni da obavljate tu službu u poslušnosti propisima Crkve", upozorio je bogoslove Benedikt XVI.

Među tim propisima jesu "odluka živjeti u celibatu, nevezanost na zemaljska dobra i skromnost života".

Papu je u sakristiji katedrale pozdravio čelnik španjolske konzervativne oporbe Mariano Rajoy, a dan ranije je razgovarao s predsjednikom socijalističke vlade Joseom Luisom Rodriguezom Zapaterom, kojeg u studenome očekuju izbori.

Vatikan šest godina nije bio u dobrim odnosima sa Zapaterom vladom koja je donijela više zakona o liberalizaciji pobačaja i o istospolnim brakovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙