FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 13. rujna 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

ZAGREB

Bumerang za koji se pretpostavlja da ga je engleski pomorac i istraživač James Cook donio s prvog putovanja u Australiju 1770. bit će ponuđen na dražbi koja se održava krajem ovog mjeseca u Dorsetu. Riječ je o 76 centimetara dugačkom predmetu procijenjenom na oko 20 tisuća funta za koji se pretpostavlja da je jedan od prvih predmeta koji pripada kulturi australskih domorodaca aboridžina donijet u Britaniju. Vjeruje se da je bumerang bio u vlasništvu Cookove udovice Elizabeth, nakon čije je smrti proslijeđen dalje kroz obitelj njezinih nasljednika sve dok nije, zajedno s dvije drvene palice, pronađen na jednom tavanu. Bumerang je već jednom trebao biti ponuđen na aukciji 2008., no tada je u posljednji trenutak povučen zbog pravnih poteškoća. U međuvremenu je uvršten u izložbu pod naslovom "Cookova istraživanja Pacifika" koja obilazi europske gradove. Dražba će se održati 29. rujna.

LONDON

Privatna pisma hollywoodske zvijezde Jamesa Deana svojoj djevojci prodat će se na dražbi u Londonu. Rukom pisane bilješke upućene Barbari Glenn, s kojom je Dean izlazio dvije godine, potječu iz njezine obiteljske zbirke i još nisu prodavane. Tri pisma poslana su 1954. i Christie's će ih prodavati odvojeno, ali očekuje se da odu za ukupno 16 tisuća funta, što je oko 140 tisuća kuna. Dean je poginuo u prometnoj nesreći 1955. Pisma prodaje sin Barbare Glenn, redatelj Keith Gordon. On kaže: "Nije previše govorila o tom odnosu, ali znao sam da je Jimmy bio njezina prva ozbiljna, odrasla veza."

LONDON

Posljednja snimka britanske pjevačice Amy Winehouse, duet koji je s snimila s veteranom Tonyjem Benettom prije smrti u srpnju, bit će objavljena u srijedu, na dan kada je trebala proslaviti 28. rođendan. Audio i video snimka pjesme "Body and Soul" snimljena je u studiju Abbbey Roadu 23. ožujka, a dio prihoda od prodaje ići će zakladi Amy Winehouse. Humanitarna zaklada, koju je osnovao njen otac Mitch, pomaže mladim ljudima u borbi protiv ovisnosti. "Mislim da je bila apsolutno briljantna i ova snimka doista odražava bit njezina jedinstvenog umjeća. Ona je bila rijedak talent", rekao je američki pjevač Bennett koji je nedavno proslavio 85. rođendan. Mreža MTV premijerno će objaviti video i pjesmu 14. rujna, a odmah nakon toga pjesmu će početi puštati i radio postaje. "Body and Soul" jedna je od 17 pjesama s novog albuma Tonyja Bennetta "Duets II" koji će u SAD-u biti objavljen 20. rujna. Na albumu s Bennetom, među ostalima, pjevaju Lady Gaga i Queen Latifah.

LONDON

Američki glumac Dustin Hoffman stigao je u Veliku Britaniju gdje počinje snimanje njegova redateljskog prvijenca "Quartet", filma o skupini ostarjelih opernih zvijezda, piše britanski Guardian. Riječ je o filmu utemeljenom na istoimenoj drami pisca, dramaturga i scenarista Ronalda Harwooda. Radnja filma odvija se u umirovljeničkom domu za bivše glazbenike a prati članove nekad vrlo cijenjenog opernog kvarteta koji se ponovno susreću i pripremaju koncert. Glume ih Billy Connolly, Maggie Smith, Pauline Collins i Tom Courtenay.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙