FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zelini otkrivena bista pjesniku Dragutinu Domjaniću

ZAGREB, 12. rujna 2011. (Hina) - Hrvatskom pjesniku Dragutinu Domjaniću večeras je u Svetom Ivanu Zelini otkrivena bista u povodu 136. obljetnice rođenja tog kajkavskog pjesnika porijeklom iz zelinske plemenitaške obitelji Domjanić.

Bistu, rad akademskog kipara Ivice Grošinića, podigli su grad Sv. Ivan Zelina i Družba "Braća hrvatskog zmaja", a otkrio ju je predsjednik te kulturne udruge Nevio Šetić. Nakon toga je svečano položeno cvijeće povodom pjesnikova 136. rođendana.

Otkrivanju je, u ime ministra kulture Jasena Mesića nazočio ravnatelj uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualne djelatnosti Srećko Šestan.

Nakon otkrivanja biste na središnjem zelinskom trgu o pjesniku je govorio lokalni književnik Ivo Kalinski, a svečanost je pratio kvartet Gubec koji je izvodio Domjanićeve pjesme, te dramski umjetnik Anđelko Petrić koji ih je interpretirao.

Organizirana je i prigodna izložba "Domjanići zelinski" koja dokumentira više od četiri stoljeća prisutnosti te plemićke obitelji u zelinskom kraju.

Dragutin Domjanić (1875.-1933.) pisac je i pjesnik poznat u prvom redu kao pjesnik kajkavskog književnog izraza, koji je sve svoje pjesme napisao u kajkavskom narječju. Najpoznatije mu je djelo kajkavska zbirka "Kipci i popevke", te pjesme "Fala" i "Popevke sam slagal", koje je obje uglazbio Vlaho Paljetak. Napisao je i veći broj književnih prikaza te nekoliko proznih crtica, kao i marionetne igre "Petrica Kerempuh i spametni osel".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙