FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen 12. "Bejahad" u Opatiji

OPATIJA,31. kolovoza 2011.(Hina) - Dvanaesti "Bejahad", tjedan židovske kulture i tradicije, na kojem se okupljaju Židovi iz zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije te Židovi iz drugih europskih zemalja i svijeta koji potječu iz ove regije, završen je danas u Opatiji.

U sklopu Tjedna židovske kulture održan je forum "Kulturom do zajedništva" te predavanja Johanne Nittenberg i Ivana Ivanjija o Židovima u Beču, dok su tema predavanja Simona Hermana bili berlinski Židovi danas.

Među knjigama predstavljenim na "Bejahadu" ističe se "Židovska država" Theodora Herzla čije je hrvatsko izdanje preveo i uredio Ivo Goldstein. Ova knjiga je politički programatski temelj za osnutak države Izrael, a sada je prvi put izdana na području Hrvatske.

Tijekom tjedna predstavljena je i knjiga Bogdana Žižića "Gorući grm" posvećena slikaru, grafičaru i dizajneru Alfredu Palu.

Posjetitelji su mogli razgledati i dvije izložbe: retrospektivnu izložbu fotografija Oskara Taubera te izložbu posvećenu sarajevskoj Hagadi.

Uz koncerte zbora "Kol Ha Tihva" iz Trsta, klezmer grupe Roman Grinberg Band, Karsten Trojke i Trio Scho te David Gazarov i Davide Petrocca tijekom tjedna je prikazano i nekoliko filmova.

Osnovni su ciljevi "Bejahada", što na hebrejskom znači zajedno, jačanje židovskoga kulturnog identiteta, borba protiv asimilacije, motiviranje članova zajednice za rad u kulturi i umjetnosti, afirmacija snošljivosti i različitosti te obilježavanje važnih datuma iz povijesti Židova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙