FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: loše vijesti iz svijeta pritišću domaće tržište

ZAGREB, 12. rujna 2011. (Hina) - Zbog loših vijesti sa svjetskih tržišta, danas se ni na Zagrebačkoj burzi ne očekuje dobro raspoloženje, a jedino bi niska likvidnost mogla donekle ublažiti pad cijena dionica.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 pad.

Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 1,92 posto, na 1.973 boda, a Crobex10 za 1,79 posto, na 1.077 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 50,7 milijuna kuna, što je oko 2,3 milijuna manje nego tjedan dana prije.

„Prošloga je tjedna na domaćem tržištu zabilježen iznenađujuće nizak promet, s obzirom da je rujan, kada završava sezona godišnjih odmora, a investitori se obično odlučuju za zauzimanje pozicija. No, zbog nestabilnosti na svjetskim burzama, čini se da domaći investitori nemaju dovoljno smjernica kako bi odredili smjer kretanja tržišta u idućem razdoblju“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Ističe da su, zbog niske likvidnosti, Crobexi prošloga tjedna zabilježili upola manje gubitke u odnosu na europske burzovne indekse.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale zbog strahovanja ulagača od produbljivanja dužničke krize u eurozoni i nove recesije u SAD-u.

Na Wall Streetu je Dow Jones pao 2,2, a S&P 500 indeks 1,7 posto. To je već šesti tjedni pad tih indeksa u posljednjih sedam tjedana.

I na europskim su burzama cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,5 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 6,3, a pariški CAC 5,5 posto.

Velike oscilacije cijena dionica očekuju se i ovoga tjedna jer je u petak član upravnog odbora Europske središnje banke Juergen Stark neočekivano podnio ostavku zbog sukoba oko kontroverznog ECB-ovog programa otkupa državnih obveznica.

„Tijekom vikenda zaredale su, pak, glasine da će ovih dana Grčka proglasiti da je nesposobna vraćati dugove. Grčka je poručila da su to samo tržišne špekulacije usmjerene na slabljenje eura. Zbog toga će dužnička kriza u eurozoni i ovoga tjedna diktirati smjer na tržištima kapitala“, kaže Perić.

Dodaje da će u fokusu ulagača biti i nova makroekonomska izvješća u SAD-u.

Ovoga će tjedna biti objavljeni podaci o prometu u maloprodaji, kao i potrošačkim te proizvođačkim cijenama u kolovozu. Očekuju se i izvješća Fedovih podružnica u New Yorku i Philadelphiji o industrijskoj aktivnosti u tim regijama. Oba su izvješća prošloga mjeseca pokazala pad aktivnosti.

A već su jutros, zbog strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni, oštro pale cijene dionica na azijskim i europskim burzama.

„Zbog loših vijesti ne možemo danas očekivati dobar dan niti na Zagrebačkoj burzi. Ipak, zbog niske likvidnosti moguć je nešto manji pad cijena dionica nego na svjetskim burzama“, zaključuje Perić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙