FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 10. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Radikalnom inscenacijom Shakespeareova "Othella", u režiji jednog od najpoznatijih suvremenih njemačkih redatelja Thomasa Ostermeiera, berlinsko kazalište "Schaubuehne am Lehniner Platz" otvorilo je večeras u Zagrebu 9. festival svjetskog kazališta. Ugledni njemački redatelj, koji treći put gostuje na Festivalu, i večeras je oduševio publiku u ZeKaeM-u inovativnim iščitavanjem klasika i aktualizacijom arhetipske pripovijesti o ljubavi, strasti i izdaji. Balansirajući između performansa, ekspresionističkih bravura i radikalnog fizičkog teatra, Ostermeier je u središtu radnje zadržao temeljni konflikt dvojice muškaraca Othella i Jaga - od kojih se jedan, ženidbom s mladom Dezdemonom, uspinje na poželjnoj društvenoj hijerarhiji, dok je drugi prisiljen ostati u drugom planu. Inovaciju na sceni priredio je i video u krupnim planovima Sebastinea Dupoueya koji kadrira svako pojedino lice probijajući se u njihove duboke nemire, a spektakularnom dvoipolsatnom kazališnom doživljaju pridonijela je živa glazba kao i fascinantna scenografija Jana Pappelbauma. Umjetnički ravnatelji Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan, otvarajući Festival istaknuli su da se 9. godinu zaredom Zagreb u rujnu pretvara u europsku kulturnu metropolu zahvaljujući predstavama koje nisu komercijalni hitovi već sam vrh svjetske kazališne umjetnosti. Redatelj "Othella" Thomas Ostermeier izrazio je zadovoljstvo velikim ineteresom za svoju predstavu, za koju se večeras u ZeKaeM-u tražila karta više, te posebno činjenicom da je izvedbu pogledao predsjednik Republike Ivo Josipović sa suprugom. Berlinsko kazalište sa Shakespeareovim "Othellom" na programu je i u subotu, 10. rujna, u ZKM-u.

VINKOVCI - Što smo bliže Europskoj uniji to čvršće i jače čuvamo našu tradicijsku kulturu, poručio je sinoć u Vinkovcima vukovarsko-srijemski župan Božo Galić otvarajući tradicionalne Folklorne večeri kojima su i započele 46. vinkovačke jeseni. Na Folklornim večerima kroz pet večeri nastupit će 57 kulturno umjetničkih društava s područja Vukovarsko-srijemske županije i prezentirati običaje i folklor mjesta iz kojih dolaze. Sve nastupe prati ocjenjivački sud, a najbolji KUD stječe pravo predstavljati najistočniju hrvatsku županiju na državnim i drugim smotrama folklora. Organizator Folklornih večeri je vukovarsko-srijemski ZAKUD. U sklopu 46. vinkovačkih jeseni sinoć je u prostorima povijesne vinkovačke crkvice sv. Ilije na Meraji gradonačelnik Mladen Karlić otvorio izložbu „Hrvatska novinska fotografija 2010“ koju organiziraju Zbor fotoreportera Hrvatske i Foto klub Vinkovci. Riječ je o putujućoj izložbi koja svake godine posjećuje niz hrvatskih gradova, a Vinkovci su jedini hrvatski grad koji su izložbu ugostili svih osam godina. Na ovogodišnjoj vinkovačkoj izložbi predstavljeno je 100 fotografija 40-tak fotoreportera.

OPATIJA - Međunarodna izložba "Chawan – plemenita šalica čaja", na kojoj su izložene keramičke šalice za čaj tridesetak autora iz desetak zemalja, otvorena je sinoć u opatijskom Umjetničkom paviljonu "Juraj Šporer." Chawan je naziv za šalicu koja se koristi za pripravljanje i ispijanje macha čaja (zelenog čaja u prahu) pri japanskoj čajnoj ceremoniji iz 16. st. Te su šalice, kako su naveli organizatori izložbe, vrhunska umjetnička djela uporabne vrijednosti i predstavljaju srce Zen filozofije. Izložba je dio međunarodnog projekta Chawan EXPO koji je pokrenut 2005. godine radi promocije istočnjačkih tehnika izrade i dekoracije čajnih posuda, a priredili su ju Internacionalni centar keramike Atelje Janja Gora iz Plaškog i Hrvatski muzej turizma iz Opatije. Izložba "Chawan-plemenita šalica čaja" do sada je bila postavljena u Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj i Južnoj Koreji, a u Opatiji će biti otvorena do 23. rujna.

OSIJEK - U osječkom Zoološkom vrtu sinoć je obilježena europska Noć šišmiša, a posjetiteljima, čiji je broj nadmašio očekivanja organizatora, omogućen je jedinstveni noćni obilazak Zoo – vrta. Uz svjetlost baklji, na otvorenome su predstavljene navike, ugroženost i važnost šišmiša u cjelokupnom eko sustavu. Zbog velikog broja posjetitelja, umjesto jedne prezentacije, kako je bilo planirano, održane su tri, a za djecu su organizirane radionice gdje su crtali i uz razne edukativne materijale upoznavali se sa šišmišima, od kojih je u svijetu čak 177 vrsti ugroženo. U Hrvatskoj, koja je potpisala Sporazum o zaštiti europskih populacija šišmiša (UNEP/EOROBATS), živi 35 vrsta šišmiša. Noć šišmiša u Europi obilježava se 15. godinu, a iduće godine kampanja se proširuje na cijeli svijet pod pokroviteljstvom UN-ova programa za okoliš (UNEP) i Konvencije o migratornim vrstama. Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo istaknuo je kako se osječki Zoološki vrt, najveći u Hrvatskoj, nizom svojih akcija uključuje u zaštitu pojedinih ugroženih životinjskih vrsta. Noć šišmiša pokazala je, posebno najmlađima, kako su nepravedne predrasude o toj iznimno važnoj životinjskoj vrsti koja ima posebnu ulogu u eko sustavu, kazao je Bubalo. Za posjetitelje Noći šišmiša popularna osječka kompa - plovilo koje prevozi putnike s jedne na drugu obalu rijeke Drave - prometovala je do kasnih noćnih sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙