FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 15. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Blagdan Velike Gospe, odnosno svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, danas se tradicionalno slavi u hrvatskim marijanskim svetištima. Desetci tisuća hodočasnika i ove se godine očekuju u hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, gdje će središnje misno slavlje u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca tradicionalno predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije slavit će se i u Sinju, najvećemu marijanskom svetištu na jugu Hrvatske, u svetištu Majke Božje Trsatske na Trsatu u Rijeci, u Splitu u zavjetnom marijanskom svetištu Gospe od Pojišana, u aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta, u svetištu Gospe Ilačke te u ostalih oko 1160 hrvatskih marijinskih svetišta i crkava u kojima se očekuje mnoštvo vjernika i hodočasnika. Brojni štovatelji Majke Božje i ove su godine sudjelovali u višednevnim duhovnim pripravama i cijelonoćnom bdjenju uoči blagdana, svjedočeći o opstojnosti i razmjerima višestoljetne tradicije štovanja Majke Božje na hrvatskim prostorima. Velika Gospa, 15. kolovoza, dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Vjerovanje u Marijino uznesenje na nebo prisutno je u narodu od prvih kršćanskih vremena, a Katolička crkva dogmom ga je proglasila sredinom prošlog stoljeća. Blagdan se slavi u velikom broju država, u Hrvatskoj je taj dan državni blagdan.

SPLIT - Dodjelom nagrada "Judita" za najveća umjetnička dostignuća u glazbenom i dramskom programu Festivala i spuštanjem festivalske zastave kasno sinoć u Splitu je završeno 57. splitsko ljeto. Za glazbeni program, po odluci žirija, "Juditu" ravnopravno dijele maestro Hari Zlodre za dirigiranje izvedbama baleta "Grk Zorba" Mikisa Theodorakisa i opere "Ero s onog svijeta" Jakova Gotovca, te mladi vibrafonist 15-godišnji Šimun Matešić, koji je kao član Mate Matešić trija svirao na njihovom koncertu nazvanom "Gipsy Jazz". Nagradu "Judita" za dramski program dobio je Marko Mandić, glumac Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, za svoj nastup u predstavi "Ma and Al" ljubljanskog Mini teatra i Teatra Hotel Bulić iz Zagreba, a u režiji Ivice Buljana. Laureatima je, po tradiciji, uručena statua "Judite", djelo kipara Vaska Lipovca. Tijekom jednomjesečnog 57. splitskog ljeta publika je vidjela 43 izvedbe - jednu opernu i baletnu te dvije dramske premijere, reprizne i gostujuće opere, drame i koncerte uz likovne i festivalske izložbe i projekcije izabranih filmskih naslova s festivala igranog filma u Puli. Na Splitskom ljetu sudjelovalo je više od 600 domaćih i gostujućih umjetnika, a predstave su izvođene u Splitu, Solinu i Vrlici.

ZAGREB - Jedna je osoba smrtno stradala a dvije su ozlijeđene u prometnoj nesreći koja se dogodila sinoć u Čeglju kod Jastrebarskog, izvijestila je zagrebačka policija. Nesreća se dogodila u 19,50 sati na lokalnoj cesti prilikom slijetanja osobnog automobila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙