FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Londonski muzej Tate Modern širi se uoči Olimpijskih igara

ZAGREB, 9. rujna 2011. (Hina) - Slavni muzej suvremene umjetnosti u Londonu Tate Modern uskoro će svoj izložbeni prostor proširiti na dva glomazna naftna spremišta nekorištena posljednjih 30 godina koja će, po riječima predsjednika uprave muzeja Lorda Browna, postati "možda najuzbudljiviji novi prostor u svijetu umjetnosti", prenosi britanski Guardian.

Iznoseći godišnje izvješće o poslovanju muzeja, Browne je kazao da će prva faza ukupno 215 milijuna funta vrijednog plana proširenja Tate Moderna biti gotova iduće godine otvorenjem dvaju spremišta koja se nalaze iza samoga muzeja u sklopu London 2012. festivala. Riječ je o festivalu koji će se održati od 21. lipnja do 9. rujna 2012. a koji predstavlja vrhunac Kulturne olimpijade, četverogodišnjeg programa kulturnih događanja organiziranih u povodu ljetnih Olimpijskih igara koje se iduće godine održavaju u tom gradu.

Premda su se u muzeju nadali da će do tada projekt nadogradnje biti priveden kraju, Browne je potvrdio da će druga faza proširenja, zgrada koja će biti sagrađena iznad spremišta, biti gotova "najkasnije do 2016.".

Iduće godine otvorit će se dva stara betonska skladišta goriva promjera 30 a visine sedam metara, koja će zadržati staro ime 'Oil Tanks' i u kojima će se, između ostaloga, postavljati izložbene instalacije, te održavati umjetnički performansi, projekcije filmova, predavanja, simpoziji i slično.

Nad njima će, u drugoj fazi proširenja, biti sagrađena zgrada od deset katova koja će biti povezana s postojećim prostorom Tate Moderna, čime će izložbeni prostor muzeja učinkovito biti uvećan za 70 posto. Iz muzeja su priopćili da je dosad prikupljeno 70 posto sredstava za financiranje toga projekta.

Izgrađen u staroj napuštenoj elektrani na obali rijeke Temze, muzej Tate Modern u nešto više od deset godina postojanja svoju je zbirku znatno povećao kroz brojne akvizicije i okretanje novim umjetnostima. Inicijalno zamišljen za dva milijuna posjetitelja godišnje muzej, koji danas godišnje posjeti pet milijuna ljudi, upravo se zbog manjka prostora i odlučio na proširenje.

"Bit će to jedan od najfascinantnijih svjetskih prostora namijenjen novim oblicima suvremene umjetnosti", kazali su dužnosnici galerije predstavljajući projekt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙