FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odabrane hrvatske knjige za izložbe u Frankfurtu i Leipzigu

ZAGREB, 1. rujna 2011. (Hina) - Hrvatsku će na izložbama Book Art International, koja se održava u listopadu u sklopu Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu te na izložbi Best Designed Books All Over The World u ožujku 2012. u Leipzigu, predstavljati 17 naslova odabranih među 81 knjigom koju su ove godine poslali nakladnici na natječaj u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Ove se godine navršava 20 godina od kada hrvatske lijepo oblikovane knjige sudjeluju na tim značajnim izložbama na kojima se predstavlja domet stvaralaštva likovnih urednika i dizajnera te tiskarsko umijeće u nakladništvu, izvijestio je danas Presscentar.

Preko 35 zemalja iz cijeloga svijeta predstavlja svoju godišnju produkciju knjiga u sedam kategorija: književnost, znanost, monografije o umjetnosti i umjetnicima te fotomonografije, knjige za djecu i mladež, školske knjige, bibliofilska i reprint izdanja te katalozi.

Odabrane knjige nakon sajmova u Frankfurtu i Leipzigu postaju dio fonda German Book and Type Museum, koji je dio njemačke Nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).

Ocjenjivački sud, u čijem su sastavu bili akademski slikar Marcel Bačić, akademik Josip Bratulić, akademik Tonko Maroević, voditeljica Grafičke zbirke u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Mikica Maštrović te dizajner Luka Gusić, izabrali su knjige: "1. 700 dana opsade/Tko je upalio mrak" nakladnika Ex Libris Zagreb i Synopsis Sarajevo, "Art deco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata" nakladnika Muzej za umjetnost i obrt, "Četiri godišnja doba" AGM/Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskog radia, "Edith Merle" Matice hrvatske Pazin, "Kost i gozba - Pjesme 1957 - 2011." Matice hrvatske te "Mitski zbornik" Instituta za etnologiju i folkloristiku, Hrvatskog etnološkog društva i Scarabeus-naklade.

Na izložbe idu i knjige "Na drugi pogled - Pozicije suvremene hrvatske fotografije" Instituta za povijest umjetnosti i UPI-2M plus Zagreb, "Nagrađena hrvatska arhitektura 90-09" Školske knjige i Udruženja hrvatskih arhitekata, "Ne pišem pjesme nigdje nego tu gdje me stignu" Matice hrvatske, "Oslikane priče" AGM/Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskog radia, "Prvaci hrvatskoga plakata/Csikos/Crnčić/Krizman/Babić" Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Kabineta grafike, "Tragovi" Matice hrvatske, "Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke" Muzejsko dokumentacijskog centra, "Vrijeme za ljubav" Meandarmedie, "Zagonetno putovanje - Priče, bajke i legende" nakladnika Udruge Tonkica Palonkica frrr, "Zagreb: grad_memorija_art" Meandarmedie te "Zlatko Keser/Obzor melankolije" Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Kabineta grafike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙