FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razvijene zemlje moraju svim raspoloživim mjerama poticati rast - MMF

LONDON, 9. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Dužnosnici razvijenih gospodarstava moraju se poslužiti svim raspoloživim instrumentima kako bi potaknuli rast, kazala je u petak izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde.

"Kada su u pitanju razvijena gospodarstva, nema sumnje da se fiskalna održivost mora obnoviti vjerodostojnim planovima konsolidacije. No, znamo također da prebrzi proces konsolidacije može naškoditi oporavku i pogoršati izglede za zapošljavanje. Stoga je izazov podesiti tempo prilagodbe koji neće biti ni previše brz ni previše spor", objasnila je Lagarde u govoru u Londonu.

"Određenu ulogu u tom procesu mora u razvijenim zemljama odigrati i monetarna politika. Općenito gledano, treba nastaviti snažno podupirati gospodarski rast, budući da je rizik recesije veći od rizika inflacije", upozorila je čelnica MMF-a.

Pritom zemlje izložene pojačanom pritisku tržišta moraju ubrzati hitnu konsolidaciju proračuna dok one koje nisu izložene tržištu na milost i nemilost imaju prostora za sporije djelovanje, istaknula je.

Ekonomski dužnosnici moraju djelovati "brzo i uvjerljivo, uključujući i nekonvencionalne mjere", dodala je.

Čelnica MMF-a pridružit će se u petak u Marseillesu ministrima financija i dužnosnicima središnjih banaka sedam najbogatijih industrijskih zemalja svijeta na sastanku skupine G7.

Taj bi skup kao i redovno jesenje zasjedanje MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu trebali pomoći zemljama da skroje mjere za rješavanje specifičnih ekonomskih izazova s kojima se suočavaju, zaključila je Lagarde.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙