FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirno trgovanje, u fokusu svjetske burze

ZAGREB, 29. kolovoza 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, s obzirom da zbog nedostatka domaćih poticajnih vijesti ni prošloga tjedna Crobex indeksi nisu sasvim pratili snažan rast cijena dionica na svjetskim tržištima.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 0,37 posto, na 1.986 bodova, čime je prekinut njegov višetjedni negativni niz. Crobex10 ojačao je, pak, 0,4 posto, na 1.076 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 54,9 milijuna kuna, što je oko 2 milijuna više nego tjedan dana prije.

„Kako je posljednjih tjedana domaće tržište pod utjecajem kretanja na najvećim svjetskim burzama, očekivao se i veći rast Crobexa, s obzirom da su na Wall Streetu cijene dionica porasle više od 4 posto te da su i europske burze imale dobar tjedan. No, domaći ulagači s rezervom su pratili rast svjetskih burzi, pa je tržište uglavnom stagniralo“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Djelomice je tome razlog i podatak, objavljen u petak, da je u drugom tromjesečju hrvatski bruto domaći proizvod porastao za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je manji rast nego što je procjenjivalo osam makroekonomista u anketi Hine, koji su očekivali rast gospodarstva za 1,1 posto.

„Taj podatak nije oraspoložio domaće ulagače, pa je to jedan od razloga pada cijena dionica u petak“, kaže Žaran Perić.

Najveći promet na Zagrebačkoj burzi ostvaren je prošloga tjedna dionicom HT-a, 11,15 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,67 posto.

Dionicom Končar Elektroindustrije, pak, ostvareno je 5,93 milijuna kuna prometa, a cijena joj je ojačala 1,85 posto.

U većem fokusu investitora bila je i dionica PBZ-a, kojom je ostvareno 4,5 milijuna kuna prometa, uz rast cijene za 0,93 posto.

„A na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle zahvaljujući predsjedniku Feda Benu Bernankeu. On, doduše, nije najavio nove mjere, ali je kazao da Fed ima niz alata koje može koristiti za dodatne monetarne poticaje, što je protumačeno kao otvaranje prostora za uvođenje novih mjera na sastanku čelnika središnje američke banke u rujnu“, kaže Perić.

Zahvaljujući tome, prošloga je tjedna, nakon četiri tjedna poniranja, Dow Jones porastao 4,3, a S&P 500 indeks 4,7 posto.

Na Wall Streetu se i ovoga tjedna očekuje nesigurno trgovanje, a premda uragan Irene nije nanio toliko štete koliko su se ulagači plašili, njegov utjecaj na javni prijevoz u New Yorku mogao bi izazvati manji obujam trgovanja.

S najvećom pažnjom čekaju se, pak, podaci o zaposlenosti koji će biti objavljeni u petak. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u kolovozu u SAD-u otvoreno oko 80.000 novih radnih mjesta, dok je u srpnju broj zaposlenih porastao za 117.000. Procjenjuju, također, da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 9,1 posto.

„A kako za današnji dan i ostatak tjedna nisu najavljena neka značajnija makroekonomska izvješća, na domaćem tržištu i ovoga tjedna očekujem mirno trgovanje i nastavak stagnacije cijena dionica“, zaključuje Žaran Perić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙