FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 8. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

JASTREBARSKO - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas u Jastrebarskom kako su nesuglasice između njega i predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor posljedica predizborne nervoze, ali očekuje da će s njihovim odnosom sve biti u redu. "Možemo se oko nečega i ne slagati, ali moramo raditi svoj posao. Ovo je očito bilo malo predizborne nervoze, bit će sve u redu", izjavio je Josipović na berbi grožđa na imanju Šoškić kod Jastrebarskog. Dodao je da će se sastanak koji je predložila premijerka Kosor dogoditi čim njihovi uredi usklade termine. Predsjednik nije želio komentirati gospodarski program oporbene koalicije te je naglasio da u predizbornoj kampanji želi biti neutralan. "Htio bih uz kikiriki biti gledatelj na utakmici jedne i druge ekipe", rekao je Josipović. Predsjednik je dodao kako bi se pristupni ugovor s EU trebao potpisati što prije kako ne bi štetio izbornom procesu. "To je važno da ne bi ugrozili rezultat na referendumu kao što je važno i da sve parlamentarne stranke agitiraju za njegov uspjeh", rekao je Josipović. "Ne sumnjam u većinu, ali želim da ona bude uvjerljiva. Ako je moguće da prva brojka bude sedam", dodao je Predsjednik i ocijenio da bi to bio ozbiljni legitimitet svim reformama koje treba provesti, a kojih je još puno.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor, upitana da li je na pomolu pomirba s predsjednikom Republike, izjavila je danas novinarima kako je Predsjednika nekoliko puti pisanim putem pozivala da se sastanu i da razriješe "neka otvorena pitanja". "Dakle ja sam pozvala predsjednika", naglasila je premijerka Kosor nakon sjednice Vlade. Upitana da li je poruke predsjednika Republike Ive Josipovića u sinoćnjem intervjuu za jednu TV doživjela pomirbeno, kazala je kako je radila pa ih nije vidjela.

ZAGREB - Vlada je danas prihvatila dopunu Uredbe o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru kojom se omogućuje lakša provedba velikih projekata poput Brijuni Rivijere. Dopuna se predlaže za slučajeve kada pomorsko dobro predstavlja dio cjelovitog razvojnog projekta koji obuhvaća i zemljište izvan pomorskog dobra, pojasnio je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta. Vladi se time omogućuje da investitorima olakša provedbu projekata u državnom interesu, kao što je Brijuni Rivijera, rekao je ministar prostornog uređenja, zaštite okoliša i graditeljstva Branko Bačić. Naime, kaže Bačić, s obzirom da takav projekt podrazumijeva gradnju na pomorskom dobru i izvan njega, to bi značilo da moraju biti dva investitora. Sada će se omogućiti da se jedinstvenim natječajem utvrdi jedinstveni investitor koji će, primjerice, graditi marinu i turistički kompleks koji se nadovezuje na tu marinu.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Izvješće o tijeku pregovaračkog procesa Republika Hrvatska-Europska unija za vrijeme predsjedavanja Mađarske Vijećem Europske unije, u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2011. temeljem Izjave Hrvatskog sabora i Vlade RH o zajedničkom djelovanju u procesu pregovora za članstvo u EU te će Izvješće predstaviti Saboru. Vlada je dala avansno jamstvo za praćenje izgradnje broda Nov. 519 u Brodosplit-Brodogradilištu specijalnih objekata d.o.o. u Splitu. Avansno jamstvo je u korist domaćih i/ili inozemnih banaka u zemlji i/ili inozemstvu za izdavanje garancija i/ili kontragarancija za osiguranje avansnih uplata naručitelja broda LAPLAINE MANAGEMENT Ltd., British Virgin Islands, a u svrhu financijskog praćenja izgradnje broda Nov. 519, u iznosu do najviše 12.160.000,00 eura. Prihvaća se Nacrt javnog poziva za imenovanje člana/ice Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije iz reda zaposlenih. Hrvatski sabor je na sjednici 8. srpnja 2011. godine donio Odluku o razrješenju članova Upravnog vijeća Hine, zbog isteka mandata te Odluku o imenovanju članova Upravnog vijeća Hine iz reda stručnjaka za medije i iz reda ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka. Zadužuju se Ministarstvo kulture da u ime Vlade objavi navedeni Javni poziv u Narodnim novinama i Vjesniku, prikupi prijave kandidata/kinja i dostavi ih Vladi radi predlaganja S imenovanja člana/ica Upravnog vijeća Hine iz reda zaposlenih.

ZAGREB - Hrvatska vlada na današnjoj je sjednici predložila dopune Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o dodatku na mirovine kojima će se od početka iduće godine omogućiti integriranje dodatka na mirovinu u iznos mirovine kao njezina sastavnog djela. Po dosadašnjim zakonskim rješenjima, dodatak na mirovinu koji se kreće između četiri i 27 posto od pripadajuće mirovine isplaćivao se kao zasebno primanje. U srpnju ove godine bilo je oko 300.000 korisnika s prosječnom svotom dodatka od 351 kune mjesečno, rekao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač. Taj dodatak ima značajni učinak na materijalnu i socijalnu sigurnost umirovljenika koji su to pravo ostvarili od 1999. do danas, a osobito onih koji mirovinu ostvaruju od 1. siječnja 2010., na temelju plaća ostvarenih tijekom čitavog radnog vijeka. Određivanje i isplaćivanje dodatka kao zasebnog primanja dovelo je do razlika među korisnicima mirovina, iako nema razloga da to primanje bude u drugačjem pravnom režimu od mirovine, kazao je Popijač. Ministar je također istaknuo kako su se s predloženim dopunama suglasili svi socijalni partneri, kao i predstavnici umirovljenika.

ZAGREB - Regirajući na današnji vladin prijedlog da se dodatak na mirovinu od početka iduće godine uvrsti u mirovinsku osnovicu, Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) podsjetila je da je to od iste vlade Jadranke Kosor i Ive Sanadera tražila od 2007. godine, međutima, nije bilo ni volje ni želje da se to napravi. "Stoga je umetanje jednog jedinog članka u postojeći zakon jasan pokazatelj još jedne predizborne Vladine odluke u nakani brzinskog pridobivanja umirovljeničkih glasova, što ne odudara od dosadašnjeg HDZ-ova predizbornog stila", navodi u priopćenju predsjednik HSU-a Silvano Hrelja. Ističe, međutim, da HSU nije protiv tog čina, jer će se na taj način umirovljenici zaštititi od potencijalne opasnosti da bilo kada, bilo koja vlada ukine dodatak. "Uostalom, ugrađivanje dodatka u mirovinu HSU je već u zajedničkom Programu usuglasio sa svojim koalicijskim partnerima u Savezu za promjene", dodaje se. HSU navodi i podatke da su u 2010. dodatak prosječno koristila 267.243 umirovljenika (51 posto novih umirovljenika), a na ime dodatka ukupno je u 2010. isplaćeno više od milijarde kuna ili u prosjeku 336 kn mjesečno, a godišnje 4.030 kn. Dosad se dodatak usklađivao redovito kao i mirovine, a nije se oporezivao, što je bilo povoljno za korisnike tih mirovina.

VINKOVCI - Svečanom akademijom u zgradi Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ danas je u Vinkovcima obilježena 180. obljetnica osnutka i rada vinkovačke bolnice, nakon zagrebačkog sv. Duha (nekadašnja bolnica Milosrdne braće), druge bolničke ustanove osnovane na prostoru današnje RH. Čestitajući djelatnicima bolnice jubilej potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks čestitao je i „generacijama liječnika i medicinskih sestara koji su svojim radom visoko držali stijeg Hipokratove prisege“. Šeks je ocijenio da je bolnica bila i jest stožer narodnoga zdravlja i civilizacijskih vrijednosti te podsjetio na teške dane Domovinskog rata kada su vinkovačka bolnica i njezini djelatnici samo 300 metara udaljeni od neprijatelja „hrabrošću, ljudskošću i požrtvovnošću“ položili teške ispite koje je ratno vrijeme pred njih stavilo. Izaslanik ministra zdravstva i ravnatelj Uprave za medicinske poslove u ministarstvu Vibor Delić podsjetio je da je na vinkovačku bolnicu tijekom rata palo oko 10.000 granata na do je danas Opća bolnica Vinkovci obnovljena, kategorizirana i pred akreditacijom sukladno reformi zdravstva.

DELNICE - Bojna za specijalna djelovanja (BSD) Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) svečano je danas u vojarni "Drgomalj" u Delnicama proslavila 11. obljetnicu osnutka. Svečanost je počela misom koju je predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac. Tijekom postojavanja pripadnika BSD-a zapovjednik te postrojbe brigadir Nikola Županić istaknuo je njezinu ključnu ulogu u sklopu hrvatskog sudjelovanja u mirovnim misijama diljem svijeta te u aktivnostima u NATO-savezu. Na svečanosti je bio izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH general pukovnik Slavko Barić. Pripadnici BSD-a pokazali su visoku razinu alpinističke uvježbanosti. Bojna je nastala 8. rujna 2000. spajanjem djelatnika Središta za posebne borbene vještine iz "Šepurina" i Prvoga hrvatskoga gardijskog zdruga. Riječ je o najelitnijoj i najuvježbanijoj postrojbi Hrvatske vojske čiji su zadatci borba na kopnu i moru te u zraku u svim vremenskim uvjetima. Među ostalim, uvježbana je za borbu protiv terorista, pomoć u mogućim elementarnim nepogodama i nesrećama većih razmjera, za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama, provedbu specijalnih djelovanja u vojnim i nevojnim operacijama, poput traganja i spašavanja, za izviđanje, prikupljanje i obradu obavještajnih podataka te za izvođenje diverzantskih akcija.

KNIN - Kninska policija uhvatila je maloljetnika s područja Knina koji je, opravdano se sumnja, tijekom vikenda oštetio tek otvoreni spomenik 'Hrvatskoj pobjedi Oluja '95.' na glavnom kninskom trgu Ante Starčevića, izjavila je danas glasnogovornica PU šibensko-kninske Marice Kosor. Glasnogovornica Kosor navodi kako je maloljetnik oštetio jednu ukrasnu lampu sa spomenika, a drugu je iščupao i bacio na trg, no on nije odgovoran i za grafite koji su, ispisani ćiriličnim slovima, osvanuli na spomeniku u čast stradalima u Domovinskom ratu. Policija još uvijek traga za nepoznatom osobom koja je, također preko vikenda, na spomeniku 'Hrvatskoj pobjedi Oluja '95.' ispisao četiri ćirilična slova 's', te natpis 'Ratko Mladić i Srbija', navodi Kosor. Nakon očevida policija je utvrdila kako s klupa koje su u povodu otvorenja spomenika postavljene na glavnom kninskom trgu nisu otuđeni rukohvati, već su po nalogu Gradske uprave skinuti radi popravka. Protiv osumnjičenoga maloljetnika će nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu biti podnijeta kaznena prijava zbog uništenja i oštećenja tuđe stvari, a kaznenu prijavu zaradio je i još uvijek nepoznati autor grafita.

KARLOVAC - Na Županijskome sudu u Karlovcu počelo je suđenje Marku Boliću (1944.) iz Malog Kozinca, u Karlovačkoj županiji, optuženom za protupravno ubijanje dvojice razoružanih hrvatskih vojnika Marijana Jakšića i Darka Tuškana. Po optužnici, ubojstvo se dogodilo 4. studenoga 1991. tijekom proboja bivše JNA iz vojarne Logorišta, odakle su izvlačili kolonu tenkova. Marko Bolić rekao je da se ne osjeća krivim. Suđenje je počelo svjedočenjem sedmorice pripadnika "Skradske čete" Teritorijalne obrane tzv. sao krajine koji su s Bolićem osiguravali izvlačenje tenkova iz vojarne. Stevo Mrčenko rekao je svjedočeći kako je siguran da je Marko Bolić "pucao u jednog od dvojice ubijenih koji su naišli u bijelom automobilu, predali pušku i jednu ručnu bombu i podigli ruke u znak predaje". Tko je pucao u drugog mladića, Mrčenko, kako je rekao, šokiran događajem nije vidio niti je čuo pucanj. Milan Gazibara rekao je da su u ubijene pucali Marko Bolić i njegov sin Rade Bolić (1971.), s tim da je "prvi zapucao Rade" te da su im pucali u leđa.

ZAGREB - Suđenje u aferi "Vrtovi sunca" trebalo bi krajem rujna ući u završnu fazu u kojoj će optuženici iznijeti obrane, a odvjetnici i tužitelji svoje završne govore o navodnim zlouporabama u pretvorbi tvrtke "Dubrovačko primorje" i nezakonitom upisu vlasništva nad zemljištem "Vrtovi Sunca" u Orašcu, vrijednom više od 151 milijun kuna. Od niza novih dokaza koje je na današnjem ročištu predložila obrana sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Koraljke Bumči prihvatilo je tek ispitivanje jednog dodatnog svjedoka koji bi se na sudu trebao pojaviti 28. rujna. Dokazni postupak potom će najvjerojatnije biti okončan nakon čega će uslijediti obrane i završni govori. U ovoj su aferi za milijunske zlouporabe optuženi bivši predsjednici dukrovačkog Županijskog i Općinskog suda Pero Miloglav i Ivo Besjedica te trojica dubrovačkih poduzetnika Pero Vićan, Antun i Antoan Kralj. USKOK je Miloglava optužio da je 2007. na poticaj vlasnika građevne tvrtke "Konel" Antuna i Antoana Kralja zlorabio položaj kako bi, zajedno s Besjedicom, s "Vrtova Sunca" skinuli plombu sa zabilježbe spora te tako tvrtki "Dubrovački Vrtovi Sunca" omogućili dizanje založnog zajma od 120 milijuna eura. Od tog kredita tvrtka "Konel" naplatila je 12 milijuna kuna za radove izvedene u "Vrtovima Sunca".

BUJE - Sudska rasprava između pulske tvrtke Abbazije d.o.o. i župe Dajla, Porečko-pulske biskupije i Republike Hrvatske, koje je Abbazia tužila, a koja se trebala održati 19. rujna, odgođena je za 19. listopada na zahtjev Abbazije jer u isto vrijeme imaju zakazanu drugu raspravu, potvrdila je Hini glasnogovornica Općinskog suda u Bujama Slavica Tomac-Ćirić. U međuvremenu, kako se doznaje, župa Dajla, ali i tvrtka Abbazia d.o.o. iz Pule, suprotstavila se rješenju Ministarstva pravosuđa od 9. kolovoza ove godine kojim su oglašeni ništavnim rješenja bujske ispostave Ureda za imovinsko pravne poslove, u razdoblju od 1997. do 2002. godine u kojima se daje u vlasništvo oko 400 hektara poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, odnosno utvrđuje pravo na naknadu župi Dajla kao pravnom sljedniku na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana Dajla. Rješenjem Ministarstva poništeni su i svi učinci rješenja bujske ispostave, stoji u rješenju ministarstva u kojem se navodi da će biti omogućeno Republici Hrvatskoj da se uknjiži kao vlasnik na navedenim nekretninama. Naime, na izvatku gruntovnice Općinskog suda u Bujama tijekom jučerašnjeg dana pojavila se nova zabilježba u vlastovnici, treća nakon župe Dajla i Abbazije d.o.o. iz Pule. Po riječima glasnogovornice općinskog suda u Bujama najvjerojatnije je riječ o zabilježbi države prema rješenju Ministarstva pravosuđa.

RIJEKA - Odvjetnica Anamari Laškarin iz Rijeke, koja zastupa talijansku obitelj Salpietro iz koje su dva člana poginula kada je na njihovu jedrilicu naletio gliser Tome Horvatinčića, zatražila je da se osumnjičeni Horvatinčić zadrži u pritvoru i nakon ispitivanja svih svjedoka. U podnesku koji je odvjetnica Laškarin poslala istražnome sucu Županijskoga suda u Šibeniku Branku Iviću i općinskoj državnoj odvjetnici u Šibeniku Ireni Senečić odvjetnica Laškarin je, kako je rekla, upozorila na često i neprestano ponavljanje prekršaja zbog prekoračenja brzine koje je počinio Horvatinčić. Laškarin je rekla da je podnesak podnijela na temelju saznanja iz policijskog izvješća po kojem je u poljednjih desetak godina Horvatinčić počinio tridesetak prometnih prekršaja, uglavnom zbog prekoračenja brzine. Odvjetnica Laškarin također je rekla da je obitelj Salpietro, "s obzirom na strašne okolnosti i posljedice nesreće", odlučila podnijeti iznimno visoki odštetni zahtjev Tomi Horvatinčiću kao osobi koja je počinila to djelo. Zagrebački poduzetnik Tomo Horvatinčić upravljao je 16. kolovoza motornom jahtom "Santa Marina", koja je nedeleko od otoka Barilca i Maslinovika, u blizini Primoštena, udarila u jedrilicu i usmrtila talijanski bračni par koji je bio na njoj.

ZAGREB - Dio bojne naprave pronađen na Kornatu ne sadrži nikakve eksplozivne ni zapaljive komponente i ne predstavlja nikakvu eksplozivnu opasnost, izvijestili su danas iz Ravnateljstva policije. "Nemamo, na žalost, konkretnu namjenu za to sredstvo, ali sigurno je da ne predstavlja nikakvu eksplozivnu opasnost", izjavio je Marijan Nikolaus iz Protueksplozijskog odjela Ravnateljstva policije, naglasivši da policija sa sigurnošću tvrdi da sredstvo u sebi se sadrži eksplozivne ni zapaljive komponente. Naglasio je da dosadašnji tijek istrage ukazuje da je, najvjerojatnije, riječ o nekoj vrsti lokatora (obilježavača cilja) ili neke vrste mamca za rakete iz zrakoplova, te da je donji dio te naprave koji pronađen na Kornatu zapravo termalna baterija koja električnom energijom napaja elektronske sklopove na napravi. "Još nemamo konkretan odgovor o kakvom je sredstvu riječ, ali s obzirom na sadržaj, najvjerojatnije je riječ o lokatoru ili mamcu", kazao je Nikolaus. Na novinarski upit postoji li ikakva mogućnost da ta naprava eksplodira u dodiru s vatrom, s obzirom na sumnje da je požar na Kornatu 2007. u kojemu je poginulo 12 vatrogasaca izazvala vojna eksplozivna naprava koju je na otoku odbacio NATO, odgovorio je da je naprava, na što upućuje njezin pronađeni dio, nezapaljiva.

ZAGREB - Na ponovljeni natječaj za članove Uprave HRT-a prijavilo se devet kandidata, a jedna kandidatura je na današnjoj zajedničkoj sjednici Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a odbačena zbog nepotpune dokumentacije. Na natječaj su se prijavili Ante Rončević, Marko Ugarković, Zoran Mihaljević, Damir Regović, Jure Šulentić, Zoran Piličić, Iva Galić, Ornela Čorak i Krešimir Bračić, čija je prijava odbačena. Programsko vijeće i Nadzorni odbor će s osmero kandidata razgovarati 13. rujna, nakon čega će i glasovati o njima. Natječaj za dva člana Uprave javne radiotelevizije ponovljen je jer na prijašnjem dva kandidata nisu dobili potreban broj glasova članova Programskog vijeća i Nadzornog odbora koji imaju ukupno 16 članova. Za izbor je potrebna dvotrećinska većina od najmanje 11 glasova. Po novom zakonu o HRT-u koji je stupio na snagu lani u prosincu, HRT dobiva upravu koja ima dva člana i predsjednika. Za predsjednika Uprave je početkom srpnja dvotrećinskom većinom glasova izabran dotadašnji privremeni glavni ravnatelj HRT-a Josipa Popovca. U nastavku sjednice Programskog vijeća privremeni čelnici Hrvatske televizije, Hrvatskog radija i Glazbene proizvodnje podnijeli su izvješća o provedbi programskih načela u kojima su upozorili na nedostatak i odljev kadrova.

ZAGREB - Višesatnim performansom "Beckett je na svom mjestu" belgijske autorice Leentje Vandenbussche, u sklopu kojega dvadesetak ljudi stoji na središnjem zagrebačkom trgu i 'čeka Godota', danas je počelo prvo izdanje "Ganz novog festivala: međunarodnog festivala razvojnog kazališta". Belgijska umjetnica Becketta je obradila na temelju vlastitog iskustva s čekanjem koje je doživjela dok je pješačila 800 kilometara u Santiago de Compostelu, jela i spavala u napuštenom pejzažu sjeverne Španjolske. Kada se vratila kući, svoje iskustvo koje je doživjela kada mjesec dana "nije radila ništa" pretočila je u performans koji bi trebao pokazati kako 'ništa' može biti 'sve'. 'Čekači' još ne znaju hoće li na Trgu bana Jelačića stajati dva ili tri sata, jer bi, da znaju, stalno brojali, a ovako su prepušteni sebi i svojim mislima, rekla je Vandenbussche, objasnivši kako "Beckett je na svom mjestu" nije nužno predstava, performans ili umjetnička akcija, već može biti i prosvjed koji upozorava da bi ljudi trebali više vremena posvetiti sebi. Taj rad umjetnica je dosad sedam puta izvela u Belgiji a iskustva 'čekača', od kojih je najstariji imao čak 81 godinu, bila su euforična i promijenila su ih na način na koji je na nju utjecalo iskustvo stečeno pješačenjem.

PULA - Ovogodišnji Sa(n)jam knjige u Istri, koji se održava od 2. do 11. prosinca, počet će, kao i prošle godine, predprogramima na maloj pozornici pulske knjižare Castropola, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Puli. Kako je rekla direktorica sajma Magdalena Vodopija, programi predstavljanja knjiga i autora odabranih hrvatskih nakladnika uvest će pulske ljubitelje knjiga u središnje programe 17. Sajma knjige u Istri. Ove će se godine dodjela knjižne nagrade Kiklop održati zadnjeg dana Sajma, u nedjelju, 11. prosinca, dok će uoči same dodjele, u subotu 10. prosinca, u knjiškom maratonu "Kako do Kiklopa" biti predstavljeni svi nominirani za nagradu. "Zaprimanje prijava za nagradu Kiklop u skladu s uvjetima propisanim Pravilnikom počinje 10. rujna i traje do 24. rujna", istaknula je direktorica Vodopija i dodala kako će se prvi krug glasovanja za nominacije održati od 4. do 11. listopada, objava nominacija bit će 19. listopada, a drugi krug glasovanja za dobitnike nagrade trajat će od 20. do 27. listopada.

ZAGREB - Radikalnom interpretacijom Shakespearova "Othella", u režiji njemačke redateljske zvijezde Thomasa Ostermeiera, berlinski teatar "Schaubuehne am Lehniner Platz" otvorit će sutra u ZKM-u 9. festival svjetskog kazališta (FSK), najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare, kojoj je bio nazočan i redatelj predstave Thomas Ostermeier. Riječ je o novom čitanju "Othella" koje ponovno aktualizira arhetipsku pripovijest o ljubavi, strasti i izdaji, premještenu u suvremenost. U predstavi se problematiziraju razni odnosi, od roditeljskih do muško-ženskih, ali poseban interes, ističe Ostermeier, posvećen je prijateljskom odnosu između Othella i Jaga koji dovodi do "eksplozivnog koktela emocija prezira i ljubomore". Konflikt između dvojice muškaraca pratit će video u krupnim planovima Sebastiena Dupoueya, koji kadrira svako lice ponaosob, probijajući se u njihove duboke nemire, a spektakularnom dvoipolsatnom kazališnom doživljaju pridonijet će i živa glazba i fascinantna scenografija Jana Pappelbauma. Ostermeierov "Othello" stoji između performansa, ekspresionističkih bravura i radikalnog fizičkog teatra, garantirajući, kako je istaknuto, estetski i politički čin koji će se dugo pamtiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙