FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 7. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

VIROVITICA - Državno odvjetništvo zaprimilo je anonimnu kaznenu prijavu protiv bivšeg predsjednika Općine Virovitica i predsjednika Kriznog štaba Ante Krište, tadašnjeg načelnika virovitičke Policijske postaje Antuna Trohe te člana Kriznog štaba Đure Dečaka da istraže gdje je završio novac prikupljan za nabavku oružja 1991. godina, potvrdio je vršitelj dužnosti općinskog državnog odvjetnika u Virovitici Romeo Waller, no nije htio reći odnosi li se kaznena prijava i na Josipa Đakića. Kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici u lipnju ove godine podnijela je grupa građana potpisana s „Hrvatski branitelji Virovitičko-podravske županije“ . Nakon objave anonimne kaznene prijave u medijima, saborski zastupnik Josip Đakić izjavio je da u to vrijeme nije bio na nikakvoj funkciji u Virovitici te da nije imao nikakvog utjecaja na događaje u tome gradu.

ZAGREB - Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pozdravio je danas izradu Prijedloga izmjena Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, ali je izrazio razočarenje što je vlada pokazala nedostatak socijalne odgovornosti odbijanjem da odmah odmrzne mirovine, iako joj je poznato da je udio bruto mirovina u bruto plaćama, prema metodologiji EU, pao na samo 27,8 posto, a ne na 40 posto, kako to prikazuju službene hrvatske statistike. SUH je u današnjem priopćenju pozdravio što je "na uporno inzistiranje umirovljeničkih udruga vlada izradila Prijedlog izmjena Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, čime će se konačno ispraviti nepravda prema približno 1.200 umirovljenica koje su otišle u mirovinu kao osiguranice II. stupa, te ostvarile mirovine niže i do 1100 kuna od onih koje bi imale da su ostale samo u I. mirovinskom stupu". SUH navodi da je osobito dobro što će prilikom odlaska u mirovinu biti omogućen prijelaz u I. stup svim građanima koji su u trenutku "dobrovoljnog" ulaska u II. stup 2002. godine imali između 40 i 50 godina, odnosno o oko 95 tisuća zaposlenih.

ZAGREB - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) izvijestio je danas da isplata mirovina za kolovoz, korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, počinje u petak, 9. rujna.

VINKOVCI - Obilježavanje 180. obljetnice osnutka i djelovanja vinkovačke bolnice počelo je danas u Vinkovcima simpozijem "Doprinos Vinkovčana medicinskoj znanosti", koji je organizirala vinkovačka podružnice Hrvatskoga liječničkog zbora. "Osnovana kao mala regimentna bolnica 8. rujna 1831. godine vinkovačka se bolnica razvijala s gradom te preko općinske bolnice prerasla danas u Opću bolnicu, suvremeno opremljenu medicinsku ustanovu 21. stoljeća, sposobnu odgovoriti na sve izazove koje pred nas stavlja moderna medicina", istaknuo je ravnatelj vinkovačke bolnice Kruno Šporčić. Podsjetio je na razvojni put bolnice, njezinu ulogu u Prvom i Drugom svjetskom ratu te napose u Domovinskom ratu koji je "iz bolnice iznjedrio ono najbolje što je bolnica mogla dati – čovjekoljublje i domoljublje". Ravnatelj Šporčić je naglasio da je od završetka Domovinskog rata do danas u obnovu i opremanje u ratu teško oštećene bolnice uloženo oko 250 milijuna kuna te će do kraja ove godine s opremanjem zgrade "Nove interne" obnova u cijelosti biti završena.

NUŠTAR - Arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci i zagrebačkog Arheološkog instituta otvorili su na lokalitetu dvorca Khuen-Belassi u Nuštru prvih 10 od ukupno 183 avarska groba, koliko ih se, kako je otkriveno u svibnju, nalazi na toj lokaciji. "Istraživanje avarskoga groblja u Nuštru počelo je 2. rujna i za sada su u dva groba pronađeni ostaci pokojnika sahranjeni zajedno s pokojnikovim konjem", doznaje se od voditeljice arheoloških istraživanja Anite Rapan-Papeša koja pojašnjava da je riječ o dva avarska velikodostojnika koji su se uobičajeno pokapali s ritualno ubijenim konjem. "Groblje za sada datiramo u kraj 8. i početak 9. stoljeća, odnosno pred sam kraj avarskoga razdoblja, a područje istočne Slavonije bilo je u to vrijeme rubni jugoistočni dio Avarskoga kaganata", pojašnjava arheologinja Rapan-Papeša. Posebno ističe činjenicu da je nakon 1988. godine ovo prvo istraživanje avarskoga groblja u RH, a nuštarski nalazi bit će sustavno obrađeni te se nad njima obaviti antropološke, arheobotaničke, arheozoološke i druge analize.

PULA - Subotnjim koncertom simfonijskog orkestra HRT-a "Hrvatska i Italija zajedno u Europi", koji je održan u čast talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana i hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, završena je koncertna sezona u Areni koja je privukla više od 100 tisuća gledatelja. Prema procjeni Grada Pule, ovogodišnji program kulturnih i zabavnih zbivanja u pulskoj Areni pokazao se iznimno uspješnim, uz dobru posjećenost i pozitivne dojmove publike, a procjenjuje se da je glazbeno scenske programe u amfiteatru pratilo više od 45 tisuća ljudi. Uz gotovo 58 tisuća posjetitelja koji su u Areni pratili program ovogodišnjeg 58. festivala igranog filma, procjenjuje se da su ovosezonski glazbeno-scenski i filmski programi doveli u amfiteatar ukupno više od 100 tisuća ljudi, priopćeno je danas iz odsjeka za informiranje Grada Pule.

KARLOVAC - Tridesetogodišnji vozač je poginuo a dvije su osobe ozlijeđene noćas deset minuta poslije ponoći u slijetanju automobila s državne ceste D1 kod Karlovca, izvijestila je karlovačka policija.

SLAVONSKI BROD - Sedamdesetsedmogodišnja žena iz Slavonskoga Broda smrtno je stradala u naletu vlaka nedaleko od pružnog prijelaza u Osječkoj ulici u Slavonskome Brodu. Nesreća se dogodila sinoć oko 21,30 sati, a prema prvim informacijama starica je neoprezno prelazila prugu u trenutku dok je bila spuštena brklja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙