FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dogovorena predaja Bani Valida?

TRIPOLI/ZAGREB, 6. rujna 2011. (Hina) - Libijske ustaničke snage planiraju ući u Bani Valid, jedno od posljednjih uporišta pristaša Moamera Gadafija, pošto je postignut dogovor s tamošnjim plemenskim starješinama o izbjegavanju krvoprolića, objavila je televizija Al Džazira, a prenosi Reuters.

Ta panarapska televizija javlja, pozivajući se ustaničke izvore, da će oni ući u grad čim se sporazum formalizira, što će se vjerojatno dogoditi oko podneva.

Bani Valid, 150 kilometara južno od Tripolija, dosad se odbijao predati snagama pod kontrolom Nacionalnog prijelaznog vijeća, što je izazivalo bojazan da će doći do još jednog žestokog okršaja s Gadafijevim snagama.

Pregovori s plemenskim čelnicima trajali su nekoliko dana, često zapadali u probleme, bivali prekidani pa nastavljeni, ali je Al Džazira javila da je dio Gadafijevih boraca napustio grad, što je otvorilo put postizanju dogovora.

Oko grada ustanici su nagomilali brojne snage, ali su njihovi čelnici silno htjeli zauzeti ga bez borbe kako bi pokazali da su u mogućnosti nadvladati plemenske podjele u zemlji. Bani Valid nastanjuju pripadnici plemena Varfala, najvećeg u Libiji, i odanog Gadafiju.

Dođe li do predaje Bani Valida, ustanicima će ostati da pod kontrolu stave dva preostala džepa otpora, Gadafijev rodni grad Sirt i Sabhu, duboko u pustinji.

Nešto ranije su agencije javile kako je veliki konvoj libijskih oklopnih vozila, u pratnji nigerske vojske, stigao je kasno u ponedjeljak u grad Agadez na sjeveru Nigera. Konvoj se sastoji od 200 do 250 vozila libijske vojske te časnika i vojnika iz brigada s juga Libije, a u Niger je najvjerojatnije stigao preko Alžira.

Francuski vojni izvor prenosi kako mu je rečeno da su se konvoju možda priključili Moamer Gadafi i njegov sin Saif al-Islam na putu prema Burkini Faso, izoliranoj zapadnoafričkoj zemlji koja graniči s Nigerom i koja je Gadafiju i njegovoj obitelji ponudila azil.

Nigerski vojni izvor rekao je da su brojni Libijci, uključujući Gadafijeve borce iz plemena Tuarega, također u ponedjeljak prešli granicu s Nigerom.

To je u suprotnosti s izjavom Gadafijeva glasnogovornika Muse Ibrahima koji je u ponedjeljak preko sirijske televizije Al Rai poručio da je "vođa" još u Libiji, dobroga zdravlja i duha.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙