FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija: uranij i iperit su na sigurnom

WASHINGTON, 25. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Zalihe uranija i iperita preostale u Libiji na sigurnom su, rekla je u četvrtak Victoria Nuland, glasnogovornica američkog State Departmenta.

Chris Stevens, izaslanik Sjedinjenih Država među ustanicima u Bengaziju, razgovara s njima o "jačanju suradnje" u vezi s konvencionalnim oružjem, posebice raketama zemlja-zrak kratkog dometa koje ozbiljno zabrinjavaju Washington, dodala je.

Nuland je rekla da su "svi osjetljivi dijelovi libijskog nuklearnog programa maknuti početkom 2004." i da su zadnje količine visokoobogaćenog uranija iznesene 2009.

Libija još raspolaže zalihom koncentriranog uranija koji je na sigurnom u istraživačkom centru Tadžuri. Kako god bilo, ustvrdila je glasnogovornica, "Libija trenutačno nije u mogućnosti da taj uranij preradi u nešto opasno".

Iperit je pak skupa sa zalihama streljiva uskladišten u Vadanu, u "velikim čeličnim spremnicima u bunkerima". "Naša je procjena da je na sigurnom", kazala je.

Pentagon je u srijedu objavio da su zalihe oružja za masovno uništenje u Libiji "na sigurnom", ali da ga zabrinjava arsenal s više stotina raketnih bacača.

Američka administracija je libijskom Nacionalnom prijelaznom vijeću (NTC) poslala dvije ekipe stručnjaka za "manpade" - prenosive rakete zemlja-zrak vrlo kratkog dometa kojima pješak može srušiti zrakoplov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙