FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski eurozastupnik Peterle pokreće demokršćansku alternativu

LJUBLJANA, 5. rujna 2011.(Hina) - Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Alojz Peterle, koji je prije 20 godina bio predsjednik vlade koja je izborila osamostaljenje, izjavio je u ponedjeljak da radi na osnivanju novog demokršćanskog pokreta.

Politička grupacija u kojoj će se, kako je najavio, naći domoljubi odnosno oni kojima "nije svejedno što se Slovenija ponovo bori za opstanak" jer sadašnja vlada ne zna naći izlaz iz krize, imat će demokršćanski značaj i predstavljati političku alternativu, ali to neće biti masovni pokret niti je namjera da se preoblikuje u stranku koja bi nastupila na parlamentarnim izborima, rekao je Peterle na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Pokret u osnivanju koji se zove "Fokus 2023" okupit će jaka i ugledna imena, a riječ je o političkoj alternativi čiji je krajnji cilj utemeljiti jaku "demokršćansku opciju" sadašnjim političkim idejama u Sloveniji, naveo je Peterle.

Peterle je tako demantirao kritike vodećih stranaka desnice da mu je cilj još jednom osnovati stranku desnog centra te tako naškoditi već etabliranim strankama desnog centra raspršivanjem glasova desnog dijela biračkog tijela pred izbore, osobito ako oni budu održani prijevremeno, krajem ove godine, o čemu se već dugo špekulira.

Peterle je bio osnivač Slovenskih kršćanskih demokrata (SKD) koji su dobili najviše glasova na prvim demokratskim izborima u Sloveniji 1990. godine i najviše resora u tzv. Demosovoj vladi koja je izvela osamostaljenje države, ali je kasnije stalno gubila glasove, a na parlamentarnim izborima 2008. godine pod imenom Nova Slovenija (NSI) i konačno ispala iz parlamenta.

Peterle je među ostalim bio i ministar vanjskih poslova u jednoj od Drnovšekovih koalicijskih vlada, a 2007. godine izgubio je na izborima za predsjednika države u drugom krugu od kandidata ljevice Danila Tuerka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙