FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski psiholog: Politici i društvu nedostaju prave vizije

LJUBLJANA, 22. kolovoza 2011.(Hina) - Slovenskoj politici, ali i društvu u cjelini, nedostaje pravih vizija, a mnogo je modela infantilnog ponašanja i agresivnosti, naveo je u razgovoru za tjednik "Mladina" ugledni psiholog Aleksander Zadel, sveučilišni profesor iz Kopra i osnivač instituta za proučavanje međuljudskih odnosa.

"Zabrinjava to što smo postali društvo bez vizije jer tek veliki i značajni ciljevi određuju naše ponašanje, a potrebni su nam ciljevi na dugi i kratki rok", rekao je u razgovoru za ljubljanski tjednik "Mladina" Zadel ocijenivši kako u slovenskom društvu ima mnogo pojava infantilnosti, neodgovornosti, pomanjkanja vizije i samokritičnosti.

Kao neprimjerenu motivacijsku izjavu Zadel kritizira i čestu metaforu premijera Boruta Pahora kako njegova vlada reformama i jačanjem ekonomske konkurentnosti želi da se Slovenija na vrijeme "ukrca na njemačko-francuski vlak", kako u vrijeme krize ne bi dospjela na periferiju euro-zone.

"To nije vizija, ako ne znamo kamo smo krenuli, što nas tamo čeka, što serviraju na vlaku i koliko stoji karta", rekao je Zadel.

Birači trebaju "punu informaciju" jer nisu djeca na putu u zabavni park, a da ih ne zanima ih kolika je cijena tog izleta i tko će ga platiti, kazao je Zadel.

Iako kritičan prema vladi Boruta Pahora, ugledni psiholog kaže da se ne slaže s ponašanjem javnosti koja je Pahora pretvorila u žrtvenog jarca nagomilanog nezadovoljstva i simboličku "lutku" po kojoj svatko može udarati.

"To više govori o nama samima i oskudnom stanju duha. U ljudskoj je naravi inače da priskočiš u pomoć nekome tko je u nevolji, no to se događa samo kad su društveni odnosi normalni", kaže slovenski psiholog.

Zbog negativne selekcije u politici i osobnih napada na koje političari moraju unaprijed računati u Sloveniji je mnogo onih koji se zato ne žele angažirati na javnim poslovima, što je loše jer se tako "gube zdrava energija i društvena inteligencija" koje bi se inače kao u svakom zdravom društvu "koncentrirale u demokratskim ustanovama", rekao je Zadel.

On upozorava i na modele agresivnosti u društvu koji su prijeteći, iako još nisu dobili ekstremne oblike kao u nekim drugim europskim državama, te na nepomirljivost koju politika pokazuje u unutarnjim i međunarodnim odnosima.

"Današnja politika nema interesa za dogovor jer živi od sukoba i konfrontacije", rekao je dodavši da se boji stvaranja ozračja u kojima bi bio biračima bio prihvatljiv neki "autoritaran" desni režim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙