FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija će ispuniti proračunska obećanja – ministar gospodarstva

CERNOBBIO, 5. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Talijanski ministar gospodarstva Giulio Tremonti obećao je u nedjelju da će Italija ispuniti obećanja vezana za proračun nakon što je Europska središnja banka pojačala pritisak na vladu u Rimu.

Tremonti je izložen pojačanom pritisku da sastavi vjerodostojni plan koji će jamčiti da će Italija do 2013. ostvariti uravnoteženi proračun i smanjiti ogromni dug od 1.900 milijardi eura.

Na poslovnoj konferenciji održanoj ovog vikenda u Cernobbiju na sjeveru Italije ministar gospodarstva to je i obećao.

Priznao je ipak da je nabrzinu sročen paket mjera štednje, koji je predstavljen parlamentu u kolovozu i u međuvremenu je podvrgnut značajnim izmjenama, bio nepotpun.

"Točno je da možete pogriješiti ako poduzimate mjere u roku od četiri dana", izjavio je ministar gospodarstva u raspravi za vrijeme konferencije.

Sumnje u provedbu obećanih mjera štednje podigle su u petak razliku u prinosima na 10-godišnje talijanske državne obveznice u odnosu na referentne njemačke na 3,31 postotni bod, što je najveća razina otkada je Europska središnja banka u kolovozu počela kupovati talijanske dužničke papire.

Tremonti nije dao značajna nova obećanja o rokovima ili sadržaju mjera štednje, ali je ponovo zatražio da eurozona izda zajedničke obveznice. "Nema sumnje da će zajedničke obveznice biti izdane. Ili ćemo ih izdati ili ćemo se suočiti sa teškim problemima", upozorio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙