FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 5. rujna 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BERLIN - Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder u nedjelju je pozvao na stvaranje "Sjedinjenih Europskih Država" ustvrdivši da Europska unija treba zajedničku vladu kako bi izbjegla buduće gospodarske krize. Schroeder, socijaldemokrat koji je upravljao Njemačkom od 1998. do 2005., u razgovoru za list Der Spiegel rekao je da čelnici Europske unije griješe što očekuju da će euro sam pokretati blok. "Sadašnja kriza neumoljivo jasno pokazuje da ne možemo imati zonu zajedničke valute bez zajedničke fiskalne, gospodarske i socijalne politike", rekao je Schroeder. "Morat ćemo se odreći nacionalnog suvereniteta", dodao je bivši kancelar.

"Od Europske komisije trebali bismo napraviti vladu koju bi nadzirao Europski parlament. A to znači Sjedinjene Europske Države", rekao je. Schroeder je pozdravio inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da se krene prema fiskalnoj uniji 2012. "Njemačka i Francuska poslale su snažan signal s planom europske gospodarske vlade, ako je to ozbiljno mišljeno i dobije odgovarajuću vlast poput europskog ministra financija", rekao je Schroeder. Kako bi se pokrenule te promjene Schroeder je rekao da bi se članice EU-a trebale vratiti za pregovarački stol i napraviti novi sporazum koji bi trebao zamijeniti onaj dogovoren u Lisabonu.

MOSTAR - Katolička crkva u BiH zanijekala je da je Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić sudjelovao u osnivanju HDZ-a 1990. nakon što ova stranka nije podržala paket ustavnih promjena što je u svojemu izvještaju kojega je objavio WikiLeaks neizravno sugerirao bivši američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney, objavila je u nedjelju Katolička tiskovna agencija BiH (KTA). "Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kao ni drugi biskupi nisu se miješali u unutarnje stvari bilo koje stranke pa tako ni HDZ BiH niti podupirali osnivanje nove stranke odnosno HDZ 1990.“, rekao je glavni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević čije riječi prenosi KTA. Tomašević je reagirao nakon što su mediji objavili dijelove izvješća američkog diplomata o neusvajanju travanjskog paketa ustavnih promjena kojemu su se biskupi BiH usprotivili te time poduprli političku stranku HDZ 1990. koja se tada upravo osamostalila od HDZ-a BiH i koja se u Parlamentu 2006. suprotstavila prihvaćanju paketa. Tomašević je podsjetio i na sadržaj stajališta biskupa BiH iz 2006. koji su se suprotstavili ovome prijedlogu ističući da se Daytonskim sporazumom i svim revizijama "hrvatskom narodu, koji je u ovoj zemlji konstitutivan, oduzima temeljno pravo da zajedno s druga dva naroda ravnopravno sudjeluje u političkome životu i donošenju zakona". Nedvosmisleno su pozvali zastupnike da budu protiv ustavnih promjena iz travanjskoga paketa ustavnih promjena.

BANI WALID - Razgovori o prevladavanju neodlučenog stanja oko libijskog grada Bani Walida koji je pod opsadom ustanika su propali, rekao je pregovarač ustanika koji nastoje uhvatiti Moamera Gadafija. "Kao glavni pregovarač sada nemam ništa za ponuditi. S moje strane pregovori su gotovi", rekao je Abdalah Kanšil novinarima na lokaciji ranijih pregovora s plemenskim vođama iz grada, jednog od posljednjih uporišta pristaša Moamera Gadafija. Do komentara druge strane nije se moglo doći. "Oni su rekli da ne žele razgovarati, prijete svakome tko se kreće. Postavljaju snajpere na visoke zgrade i u maslinike, imaju veliku vatrenu moć. Na kraju smo nudili mnogo kompromisa", rekao je Kanšil. "Ostavit ćemo odluku zapovjednicima na terenu, a NTC-u (Nacionalnom prijelaznom vijeću) da odluči što činiti dalje", rekao je Kašil. On je rekao da vjeruje da su dvojica Gadafijeveih sinova i njegov glasnogovornik Musa Ibrahim u Bani Walidu. Plemenski vođe iz Bani Walida došli su pregovarati nakon što je glasnogovornik NTC-a prethodnog dana više puta rekao da su razgovori završeni i da se spremaju napasti. Članovi NTC-a su iznosili nagađanja da se u gradu možda skrivaju članovi Gadafijeve obitelji, pa možda i sam bivši libijski čelnik.

ALGIERS - Alžirski premijer u nedjelju je branio odluku njegove zemlje da pruži utočište članovima obitelji Moamera Gadadfija rekavši da je to humnitarno pitanje. Supruga svrgnutog libijskog čelnika, kćer Aiša i sinovi Muhamed i Hanibal ušli su u Alžir 29. kolovoza nakon što je Gadafi svrgnut s vlasti. Aiša je rodila djevojčicu nekoliko sati nakon što je prešla granicu. Dužnosnici prijelaznih libijskih vlasti kritizirali su odluku Alžira da prihvati Gadafijevu obitelj nazvavši je "činom agresije". "Oni su alžirska odgovornost", rekao je glede članova Gadafijeve obitelji u Alžiru premijer Ahmed Ouyahia opisavši slučaj kao humanitaran. "Sami Libijci su od nas zatražili da ih smatramo Alžircima", dodao je ne objasnivši preciznije koji su Libijci uputili takav zahtjev. Alžir je jedini libijski susjed koji još nije priznao Nacionalno prijelazno vijeće kao novu libijsku vladu.

REYKJAVIK - Islandski predsjednik optužio je europske zemlje u nedjelju da su prisiljavale Island da pristane jamčiti otplatu dugova njegove banke, čime je oživio spor s Britanijom i Nizozemskom čijim građanima banka duguje milijarde. Kada je bankarski sektor Islanda doživio slom tijekom globalne financijske krize 2008. zamrznuti su računi u Landsbanki koja je primala uplate britanskih i nizozemskihi štediša putem online fondova nazvanih Icesave. Island je rekao da će imovina propale banke biti dovoljna za otplatu oko pet milijardi dolara duga Birtancima i Nizozemcima. Dvije su zemlje, međutim, tražile da vlada u Reykjaviku da državna jamstva za vraćanje duga. Na referendumu ranije ove godina Islanđani su po drugi puta odbili dati jamstva. "Ljudi u vladi su popustili pritisku Europljana...", rekao je predsjednik Olafur Ragnar Grimsson javnoj radio postaji RUV. On je rekao da je zahtjev Britanca i Nizozemaca da vlada jamči otplatu duga "apsurdan". "Tako da ono što se sada događa dokazuje da se s tim pitanjem pažljivo postupalo od početka bilo bi potpuno nepotrebno Islanđane i našu suradnju s Europom stavljati u ovu luđačku košulju", rekao je. Britanci i Nizozemci su, uz podršku drugih država EU-a, također uspjeli uvjeriti MMF da izvrši pritisak na Island, rekao je Grimsson i dodao da mu je bivši čelnik MMF-a Dominique Strauss-Kahn u siječnju 2010. rekao da nije sretan što se ta organzacija koristi koristi kao "šaka" protiv Islanda.

TEHERAN - Iranska policija je uhićenjem nekoliko mladića koji su sudjelovali u posljednjim organiziranim bitkama pištoljima na vodu počela suzbijati "vodene borbe" koje su se počele širiti zemljom. Bitku vodom u jednom teheranskom parku u petak, za koju se misli da je organizirana putem internetskih društvenih servisa, policija je prekinula uhićenjem nekoliko prijestupnika, izvijestila je poluslužbena novinska agencija Mehr u nedjelju. "Neke od tih buntovnika koji su namjeravali voditi bitku vodom policija je uhitila u petak", rekao je Mehru Ahmadreza Radan, zamjenik načelnika teheranske policije. Miješanje među spolovima van braka u Iranu je zabranjeno a konzervativci u toj zemlji su bili skandalizirani slikama desetina mladih kako se međusobno prskaju vodom u javnosti. Nakon što je prije nekkoliko tjedna izvješteno o prvim vodenim borbama u prijestolnici razne internetske stranice objavile su fotografije momaka i djevojaka u mokroj odjeći kako jedni na druge bacaju balone punjene vodom, gađaju se iz pištolja na vodu i prskaju se vodom iz boca. Takve su se "bitke" proširile zemljom unatoč upozorenjima vlasti. One se vide kao posljednji iskaz mladenačke pobune Iranaca protiv islamskih normi koje traže od žena da pokrivaju kosu u javnosti i nose široku odjeću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙