FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela glavna proslava 600. obljetnice ludbreškog svetišta

LUDBREG, 4. rujna 2011. (Hina) - Središnje obilježavanje 600. godišnjice ludbreškog čuda pretvorbe Predragocjene Krvi Isusove počelo je jutros svečanom procesijom od župne crkve do Zavjetne kapele Hrvatskog sabora u ludbreškom prošteništu, okupivši desetke tisuća hodočasnika iz zemlje i inozemstva.

Završno slavlje jubilejske godine bit će svečana misa u zavjetnoj kapeli koju će predvoditi posebni izaslanik pape Benedikta XVI. slovački kardinal Jozef Tomko, u zajedništvu s velikim brojem biskupa i svećenika, a misi će biti nazočan i predsjednik Republike Ivo Josipović te u ime Hrvatskoga sabora, potpredsjednici Sabora Ivan Jarnjak i Josip Friščić.

Tijekom jutra u zavjetnoj kapeli organiziran je prigodni program, a popodne će u njoj, između ostaloga, biti i klanjanje za poginule u Domovinskom ratu i žrtve poraća.

Time se završava dvotjedno obilježavanje 600. obljetnice Svetišta Predragocjene Krvi Kristove, jednog od najstarijih euharistijskih svetišta u Europi. Nastalo je nakon 1411., kada je jedan svećenik posumnjao u istinitost pretvorbe vina u Krv Kristovu. Dramatičan odgovor bila je prava krv koja je potekla u kaležu, koju je zatim prestrašeni svećenik ulio u ampulu i dao na čuvanje ludbreškoj župi. Od toga vremena u Ludbreg već punih šest stoljeća hodočaste vjernici sa svih strana svijeta kako bi izrazili svoje štovanje čudotvornoj relikviji.

Papa Leon X. 1513. godine izdao je bulu kojom čudo proglašava autentičnim te je odlučeno da se relikvija na svetkovine Tjelova, sv. Tome Apostola i Rođenja Blažene Djevice Marije izlaže narodu na pobožnost i klanjanje

U sklopu ludbreškog svetišta 1994. izgrađena je Zavjetna kapela Hrvatskog sabora, čime je ispunjen zavjet hrvatskih staleža na Saboru u Varaždinu 1739. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙