FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poštanska marka za 600. obljetnicu čuda u Ludbregu

ZAGREB, 29. kolovoza 2011. (Hina) - Hrvatska pošta (HP) danas je priopćila kako će se izdavanjem prigodne poštanske marke "600. obljetnica čudesa svete krvi Isusove – Ludbreg", koju pušta u optjecaj u četvrtak, 1. rujna, pridružiti ovogodišnjem obilježavanju 600. obljetnice tog čudesnog događaja u Ludbregu.

Motiv marke je pokaznica s relikvijom predragocjene krvi Isusove, a autorica marke je Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba. Nominalna vrijednost marke je pet kuna, tiskana je u 100.000 primjeraka u arčićima od osam maraka s jednim privjeskom, a pošta će izdati i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Relikvija krvi Kristove iz Ludbrega potječe iz 1411. godine kada je prilikom služenja mise u kapeli sv. Križa u ludbreškom starom gradu jedan danas nepoznati svećenik posumnjao u istinitost pretvorbe – da se u kaležu zaista nalazi Isusova krv. Tada je primijetio da se u kaležu pred njim nalazi prava krv te je prestrašen i zbunjen kalež sakrio, a tajnu je s drugima podijelio tek na samrti.

Iako nema pisanih dokumenata o samom događaju, poznato je da su prva hodočašća počela najvjerojatnije u ranom 15. stoljeću pohodima ludbreškoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva u kojoj se kalež i danas čuva. Početkom 16. stoljeća papa Julije II. dao je istražiti događaj i čudesna ozdravljenja od raznih bolesti i ozljeda kod ljudi koji su pohodili Ludbreg. Njegov nasljednik, papa Leon X., 1513. izdaje bulu kojom je odobrio javno štovanje relikvije te ju je s bulom vratio u Ludbreg nakon što ju je sam u svečanoj procesiji nosio Rimom.

Važnost ove relikvije potvrdio je i Hrvatski sabor 1739. kada je odlučeno da se u Ludbregu izgradi zavjetno svetište kako bi se zaustavila epidemija kuge u Moslavini i Slavoniji. Taj zavjet ispunjen je 1996. gradnjom svetišta Predragocjene Krvi Kristove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙