FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 30. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Bivši premijer Ivo Sanader danas bi pred USKOK-ovim istražiteljima trebao iznijeti svoju obranu zbog sumnji da je primio 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava hrvatske naftne kompanije INA mađarskome MOL-u. Kao i ranija dva ispitivanja i ovo će se održati u zatvoru u Remetincu, gdje je Sanader već mjesec i pol dana, od kada ga je Austrija izručila Hrvatskoj zbog sumnji da je u više korupcijskih afera zlouporabio položaj i ovlasti, udružio se zbog počinjenja kaznenih djela te primao mito. Jedan od njegovih odvjetnika Čedo Prodanović kazao je da bi ispitivanje trebalo početi u 13,30 sati te da ne bi trebalo dugo trajati jer je riječ o slučaju koji nije obiman kao primjerice istraga u slučaju "Fimi media" u kojoj se Sanadera tereti da je kao prvi čovjek vlade sudjelovao u izvlačenju više od 100 milijuna kuna iz državnih poduzeća i ministarstava. Kada je u srpnju iznosio obranu u tom slučaju Sanader nije želio odgovarati na pitanja tužitelja, ističući tek da nije odgovoran za ništa što mu stavljaju na teret. Jednako je postupio i prilikom svjedočenju u kojemu je negirao optužbe da je 1994. i 1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova od Hypo banke uzeo proviziju od 3,5 milijuna kuna za kredit koji je dobila vlada. Istraga za primanje 10 milijuna eura od mađarskog MOL-a posljednja je u nizu antikorupcijskih istraga, pokrenuta sredinom lipnja ove godine. USKOK sumnja da su u nezakonitostima koje su mađarskom MOL-u trebale omogućiti da preuzme upravljačka prava u INI, uz bivšeg premijera, sudjelovali i bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec te direktor MOL-a Zsolt Hernadi, čije je ispitivanje Hrvatska zatražila preko međunarodne pravne pomoći. Umiješanost u aferu ranije je odbacio i Polančec, koji je na tvrdnje da je ostale članove vlade doveo u zabludu javno poručio da su svi znali o čemu se radi.

ZADAR - Dodjelom nagrada i hrvatskom premijerom filma "Midnight in Paris", novog filmskog hita slavnoga američkog redatelja Woodya Allena, sinoć je u Zadru završen 2. Film Forum Festival. Pobjednikom je proglašen film "Le Havre" finskog redatelja Akija Kaurismakija. Inače, zadnja dva dana Festivala u Zadru je boravio i proslavljeni holivudski glumac i redatelj Matt Dillon, a organizatori Festivala Dillonu su večeras, kao posebnom gostu na zatvaranju, dodijelili nagradu "Tomislav Pinter" za izniman doprinos filmskoj umjetnosti. Dillon je u društvu poznatog oskarovca i holivudskog producenata naših korijena Branka Lustiga, počasnog savjetnika Festivala, nedjelju proveo krstareći zadarskim arhipelagom. Jučer je u Zadru održao i konferenciju za novinare na kojoj je rekao kako bi vrlo rado snimao u Hrvatskoj te da je upravo zbog toga došao i podržati zadarski filmski Festival. "Film Forum Fesival u Zadru je vrlo važan za ovu regiju, ali je još važnije da ima što više takvih malih festivala koji mogu pomoći mladim glumcima i redateljima u izgradnji njihove karijere", rekao je Dillon. Na Festivalu je u proteklih tjedan dana u glavnom i popratnim programima prikazano 50-ak filmova. U glavnom programu sudjelovalo je 10 filmova koji reflektiraju globalnu krizu koja se diljem svijeta manifestirala na različite načine. Uz pobjednički "Le Havre" prikazani su i filmovi "Paper birds" španjolske redateljske zvijezde Emilia Aragona, "Lover boy" rumunjskog redatelja Catalina Mituleskua te film "Lea i Darija" hrvatskog redatelja Branka Ivande i drugi.

KARLOVAC - U karlovačkom hotelu "Korana Srakovčić" sinoć je otvoren međunarodni plesni festival - Dance festival 001 i to koreografijom direktorice festivala Melite Spahić Bezjak, a koju su izveli plesači iz Madrida, Londona i Karlovca. Otvarajući festival direktorica Spahić Bezjak kazala je kako je namjera da on bude tradicionalan. Međunarodni festival suvremenoga plesa i izvedbenih umjetnosti u Karlovcu traje do 5. rujna, a na njemu će sudjelovati šest hrvatskih i inozemnih plesnih skupina. Na festivalu će biti izvedeno pet cjelovečernjih i tri manja plesna programa, proizvest će se jedna festivalska produkcija, a bit će održane radionice i projekcije deset recentnih predstava svjetske plesne scene za čija gostovanja uživo 'Free dance' nema financijske mogućnosti, ali će ih preko snimke približiti publici i stručno popratiti diskusijom. Festivalski program, u kojemu će sudjelovati plesači iz Španjolske, Grčke, Velike Britanije, Novog Zelanda i Hrvatske, odvijat će se na tri lokacije u gradu: u prostoru nevladinih organizacija "Muza", hotelu "Korana Srakovčić" te dvorani "Edison".

DUBROVNIK - U sklopu programa 11. festivala komorne glazbe "Julian Rachlin i prijatelji", sinoć je na Držićevoj poljani nastupio orkestar "Kremerata Baltica". Solist je bio vibrafonist Andrei Pushkarev, izvedbom je ravnao Julian Rachlin, a izvedena su djela W.A. Mozarta i Astora Piazzolle. "Kremerata Baltica" profesionalni je umjetnički ansambl svjetske klase koji je 1997. godine osnovao poznati violinist Gidon Kremer. Orkestar je sastavljen od glazbenika iz Latvije, Litve i Estonije, a svoju je kvalitetu i svjetski ugled potvrdio mnogim nastupima u najpoznatijim glazbenim dvoranama svijeta. Ansambl je dobio nagrade "Grammy" i ECHO 2002. godine te potporu za mlade umjetnike "Praemium Imperiale" 2009. godine.

KOPRIVNICA - U Koprivnici će se od 1. do 5. rujna održati Renesansni festival tijekom kojega će na povijesnim ostacima renesansnih fortifikacija koji se nalaze gotovo u samom središtu grada posjetiteljima biti ponuđen raznolik program. Većina sadržaja bit će vezana uz 15. i 16. stoljeće, kada su i nastali bedemi i bastioni. Na festivalu sudjeluju brojne kostimirane skupine, obrtnici, povijesne postrojbe, glazbenici te brojni volonteri koji će dočarati život toga razdoblja u svim segmentima. Povijesno utemeljeni kostimi, oruđe, oružje, glazbala, plesovi, jela pripremljena prema starinskim receptima i predstavljanje običaja ondašnjih vremena daju ovoj manifestaciji i edukativno značenje. Renesansni festival, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, već drugu godinu zaredom velikim se dijelom financira iz fondova Europske unije i to iz dva europska projekta - Culturevive II i Gradskog projekta Panonska paleta.

ZAGREB - Hrvatska pošta (HP) će se izdavanjem prigodne poštanske marke "600. obljetnica čudesa svete krvi Isusove – Ludbreg", koju pušta u optjecaj u četvrtak, 1. rujna, pridružiti ovogodišnjem obilježavanju 600. obljetnice tog čudesnog događaja u Ludbregu. Motiv marke je pokaznica s relikvijom predragocjene krvi Isusove, a autorica marke je Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba. Nominalna vrijednost marke je pet kuna, tiskana je u 100.000 primjeraka, a pošta će izdati i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Relikvija krvi Kristove iz Ludbrega potječe iz 1411. godine kada je prilikom služenja mise u kapeli sv. Križa u ludbreškom starom gradu jedan danas nepoznati svećenik posumnjao u istinitost pretvorbe – da se u kaležu zaista nalazi Isusova krv. Tada je primijetio da se u kaležu pred njim nalazi prava krv te je prestrašen i zbunjen kalež sakrio, a tajnu je s drugima podijelio tek na samrti. Iako nema pisanih dokumenata o samom događaju, poznato je da su prva hodočašća počela najvjerojatnije u ranom 15. stoljeću pohodima ludbreškoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva u kojoj se kalež i danas čuva. Početkom 16. stoljeća papa Julije II. dao je istražiti događaj i čudesna ozdravljenja od raznih bolesti i ozljeda kod ljudi koji su pohodili Ludbreg. Njegov nasljednik, papa Leon X., 1513. izdaje bulu kojom je odobrio javno štovanje relikvije te ju je s bulom vratio u Ludbreg nakon što ju je sam u svečanoj procesiji nosio Rimom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙