FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od recesije oštro pritisnuo europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 2. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su znatnije smanjeni zbog zabrinutosti da bi novi američki podaci o zaposlenosti mogli signalizirati da je najveće svjetsko gospodarstvo na putu nove recesije.

Londonski Ftse indeks pao je za 1,53 posto, na 5.335 bodova, frankfurtski DAX za 2,76 posto, na 5.572 boda, a pariški CAC za 2,43 posto, na 3.186 bodova.

Pod većim pritiskom bile su dionice financijskog sektora, pri čemu su one grčkih banaka oslabjele za 4,3 posto a drugih grčkih kompanija za 3,2 posto, nakon što je Grčka u četvrtak objavila da neće ostvariti ciljano smanjenje proračunskog manjka.

Zabrinutosti oko mogućeg širenja dužničke krize u eurozoni na zemlje poput Italije i Španjolske čine ulagače nervoznima. U fokusu je ponovno Grčka, nakon što je jedan dužnosnik kazao da su obustavljeni razgovori Atene s inspektorima Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske središnje banke (ECB) vezano uz ocjenu napretka po pitanju ispunjenja uvjeta za isplatu nove tranše pomoći.

Europske bankovne dionice u prosjeku su izgubile na vrijednosti 2,5 posto, a pogodili su ih napisi New York Timesa da se Sjedinjene Države spremaju podići tužbe protiv velikih američkih banaka poput Bank of America i Goldman Sachs u vezi hipotekarnih vrijednosnica.

Pod budnim okom tržišta danas je objava ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

"Mislim da će podaci o radnim mjestima biti lošiji nego što se očekivalo. To bi mogao biti poziv na uzbunu i cijene dionica bi mogle dodatno pasti", kazao je Koen De Leus, strateg u KBC Securitiesu u Bruxellesu. "Očekivanja nove runde kvantitativnog popuštanja podupirala su dionice proteklih dana, no tržištima ipak na koncu svega treba bolje gospodarsko okruženje koje će stimulirati rast i poslovne rezultate kompanija".

Očekuje se da će podaci o zaposlenosti pokazati 75 tisuća novootvorenih radnih mjesta, no postoji mogućnost i da brojke budu puno slabije.

"Unatoč tome što su neki gospodarski podaci u posljednje vrijeme bili bolji no što se očekivalo, na tržištima prevladava strah od nove recesije. Američki podatak o zaposlenosti, kraljica svih gospodarskih pokazatelja, biti će prilično važan. Slabi podaci mogli bi novi krug kvantitativnog popuštanja učiniti bližim", kazao je Philippe Gijsels, čelnik analize u tvrtki BNP Paribas Fortis Global Markets.

Među najvećim gubitnicima našao se i automobilski sektor, s prosječnim padom cijena dionica od 2,9 posto, zbog straha da bi usporavanje gospodarskog rasta pogodilo globalnu potražnju za automobilima.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,21 posto, završivši ovotjedno trgovanje na 8.950 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙