FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrana short-sellinga podigla europska tržišta dionica

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 12. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Zabrana spekulativne trgovine dionicama financijskih tvrtki u četiri europske zemlje poduprla je u petak bankovni sektor na europskim tržištima dionica, generirajući snažan rast burzovnih indeksa.

Indeks Londonske burze Ftse ojačao je 1,6 posto na 5.234 boda dok je frankfurtski DAX bi u plusu dva posto, dosegnuvši 5.913 bodova. Pariški CAC bio je na najvećem dobitku, ojačavši 2,3 posto na 3.159 bodova.

Belgija, Italija, Francuska i Španjolska zabranile su u petak short-selling dionica financijskih tvrtki nakon što su glasine o upitnoj likvidnosti francuskih banaka u srijedu i četvrtak dovele do strmoglavnog pada bankovnih dionica.

"Nešto je trebalo učiniti, glasine su bile smiješne a tržište preplavljeno emocijama i strahom. Zabrana je stoga donijela olakšanje, što nije loše", kazao je jedan londonski menadžer.

"Mislim da neće biti dugog daha ali trebalo bi kupiti malo vremena. Čini se da se trgovci koji su se bavili short-sellingom već sele na tržište osiguranja naplate potraživanja po kreditima(CDS)", dodao je.

U takvom je okruženju u petak najveći dobitnik bio bankovni sektor. Barclays je tako bio u plusu 5,9 posto, Commerzbank pet posto, Societe Generale 3,2 posto, belgijski Natixis 4,9 posto a BNP Paribas 2,4 posto.

Porasle su i dionice u sektoru osiguravatelja, pa je Allianz dobio na vrijednosti pet posto, AXA 2,1 posto, Aviva tri posto a Lloyds 4,5 posto.

Među dobitnicima izdvajao se i rudarski sektor zahvaljujući višim cijenama metala.

Kazakhmys je tako ojačao 5,6 posto, Rio Tinto 3,1 posto a Antofagasta tri posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,2 posto, na 8.962 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙