FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 30. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

SLAVONSKI BROD - Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) najavio je na današnjoj konferenciji za novinare potpisivanje peticije kojom će tražiti ograničavanje rada na određeno vrijeme na godinu do dvije dana. Akcija koju pokreće Sekcija mladih SMH-a počet će prvog dana službene kampanje za parlamentarne izbore, a završiti predajom peticije novoizabranoj vlasti s jasnom porukom da se rad na određeno vrijeme ne smije zloupotrebljavati, poručeno je s konferencije. Sindikalni pravni savjetnik Mato Stanković podsjetio je da su sindikalne središnjice Vladi već uputile inicijativu za ograničavanjem rada na određeno vrijeme, a SMH traži donošenje odredbe da u pojedinoj tvrtki ugovore na određeno vrijeme može imati samo deset posto radnika. Stanje je doista alarmantno jer je od novosklopljenih ugovora o radu čak osamdeset posto na određeno vrijeme, kaže Stanković. Predsjednik SMH-a Vedran Dragičević upozorio je na nepostojanje tržišta rada i deindustrijalizaciju Hrvatske zbog čega mladi jedini izlaz vide u odlasku u inozemstvo. Sindikalci su spremni ići i do Markova trga ako se ne usvoji Opći kolektivni ugovor za Hrvatsku kojim bi se riješilo pitanje rada na određeno vrijeme i drugi važni problemi, kao što su potreba smanjenja troškova državne uprave, te nužnost određivanja 38-satnog radnog tjedna, rekao je Dragičević.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u srpnju bilo 1.426.226 zaposlenih, što je za 8.340 osoba ili za 0,6 posto više nego u lipnju, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Srpanj je tako peti mjesec za redom u kojem se bilježi rast broja zaposlenih na mjesečnoj razini, a na to znatan utjecaj ima i sezonsko zapošljavanje. U pravnim je osobama u srpnju bilo 1.159.178 zaposlenih, što je 0,3 posto ili 3.433 osobe više nego u lipnju. Veći se porast broja zaposlenih bilježi u obrtu i slobodnim profesijama u kojima je u sedmom mjesecu bilo ukupno 236.137 zaposlenih, što je 4.977 osoba ili 2,2 posto više nego mjesec prije. Zaposlenih osiguranika poljoprivrednika bilo je pak 0,2 posto manje i, po podacima preuzetim iz evidencije aktivnih osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, krajem srpnja ih je bilo 30.911. Nezaposlenih je krajem srpnja bilo 287.595, što je 84 osobe više nego u lipnju. Stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnom aktivnom stanovništvu, blago je smanjena na mjesečnoj razini, sa 16,9 posto u lipnju na 16,8 posto u srpnju. Statistički podaci o broju zaposlenih u pravnim osobama pokazuju da je u srpnju u odnosu na lipanj najviše porastao broj zaposlenih u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. DZS u statistici zaposlenih prema djelatnostima usporedbu na godišnjoj razini daje samo za pravne osobe i u njima je krajem srpnja ove godine bilo 1,9 posto manje zaposlenih nego krajem srpnja prošle godine, a od 19 djelatnosti u njih se čak 17 bilježi pad broja zaposlenih.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Hrvatske za lipanj iznosila je 5.498 kuna, što je nominalno više za 1,4 posto, a realno više za 1,9 posto u odnosu na svibanj, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS). Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za lipanj u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno je viša za 1,5 posto, a realno je niža za 0,4 posto. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine iznosila je 5.398 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani nominalno više za 2,1 posto, a realno je niže za 0,2 posto. Najviše prosječne mjesečne neto plaće za lipanj isplaćene su u zračnom prijevozu (10.017 kuna), vađenju sirove nafte i prirodnog plina (9.449 kuna), promidžbi (reklami i propagandi) i istraživanju tržišta (9.298 kuna), financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova (8.521 kuna), proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (8.453 kune), te računalnom programiranju, savjetovanju i djelatnostima povezanim s njima (8.405 kuna). Najniže prosječne mjesečne neto plaće za lipanj isplaćene su u proizvodnji odjeće (2.815 kuna), proizvodnji kože i srodnih proizvoda (2.941 kuna), uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnostima uređenja i održavanja krajolika (3.155 kuna), preradi drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja, proizvodnji proizvoda od slame i pletarskih materijala (3.186 kuna), te zaštitnim i istražnim djelatnostima (3.258 kuna).

ZAGREB - Riječka Jadrolinija u prvih je šest mjeseci ostvarila gubitak od 62,5 milijuna kuna, što je smanjenje gubitka za 13,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 72,3 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Smanjenje sezonskog gubitka tijekom prvog polugodišta uglavnom je rezultat povećanja prihoda od prodanih karata za putnike i vozila, navode iz tvrtke napominjući kako je i ove godine, kao i svih ranijih godina, u prvih šest mjeseci iskazan sezonski gubitak u poslovanju. Ukupni su Jadrolinije u prvom polugodištu iznosili 354,98 milijuna kuna i povećani su 6,5 posto. Strukturu ukupnih prihoda čine prihodi poslovanja i državne potpore, navodi se u izvješću. U prvih je šest mjeseci Jadrolinija prevezla više od 3,5 milijuna putnika i 875.208 vozila. Broj putnika je u odnosu na isto razdoblje lani povećan za 2,9 posto, a broj vozila za 4,5 posto. Iz Jadrolinije napominju kako su cijene usluga zadržali na prošlogodišnjoj razini, uz primjenu sezonske tarife u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna ove godine. Ukupni rashodi Jadrolinije iznosili su 417,5 milijuna kuna i povećani su za 2,9 posto u odnosu na prvo lanjsko polugodište.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi danas iznosi svega 9,8 milijuna kuna, a dionički su indeksi zabilježili blagi rast - Crobex za 0,15 posto, na 2.014,63 boda, a Crobex10 za 0,24 posto, na 1.092,34 boda. Najtrgovanija je i danas bila dionica HT-a s prometom od 2,5 milijuna kuna, a zadnja joj je cijena porasla za 1,22 posto, na 249 kuna. Milijunski promet danas je ostvarila još samo povlaštena dionica Adris grupe koje je protrgovano za 1,2 milijuna kuna. Cijena te dionice je porasla 1,85 posto, na 220 kuna. Dionica AD Plastika prodano je za 597,2 tisuće kuna, a cijena joj je porasla 0,73 posto, na 110,80 kuna. Više od 581,1 tisuću kuna prometa ostvarila je dionica Atlantske plovidbe čija je cijena pala za 1,24 posto, a pad cijene bilježi i dionica Viadukta, za 1,34 posto, uz promet od 549 tisuća kuna. Dionica Petrokemije ojačala je za 0,28 posto, a promet tom dionicom iznosi 479,5 tisuća kuna. Pad cijene među trgovanijim dionicama bilježe dionice Podravke i to za 1,74 posto, Dalekovoda za 2,55 posto, dok su trgovanje s rastom cijene završile dionice Instituta IGH i to za 3 posto, Đuro Đaković Holdinga za 0,68 posto, Belja za 0,61 posto, itd.

ZAGREB - Ni danas u trgovnju na Tržištu novca nije bilo značajninih promijena. Naime, i dalje je ponuda "skromnija" od ukupno prijavljene potražnje, a plasirane su tek prekonoćne pozajmice. Ukupno prijavljena potražnja danas je iznosila 255,7 mlijuna kuna ili oko 4,5 posto manje no u ponedjeljak. Istodobno se na strani ponude našlo 105,7 milijuna kuna ili oko 10-tak posto manje no dan ranije. Ukupan promet na Tržištu novca ostvaren je danas tek plasmanom prekonoćnih pozajmica u iznosu od 55,7 milijuna kuna, dok je 50 milijuna kuna ponude ostalo neplasirano zbog kreditnih ograničenja sudionika. Prosječna kamatna stopa pala je, zbog izostanka ročnih plasmana, s 1,31 na 0,66 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙