FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle, 'švicarac' pod pritiskom

TOKYO, 30. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros znatno porasle jer je nakon snažnog rasta potrošnje u SAD-u ublažen strah od nove recesije, pa se ulagači okreću rizičnijim investicijama, a prodaju zlato i švicarske franke, koji slove za sigurna utočišta.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji porasle 1,1, a u Hong Kongu 2,2 posto.

Burzovni indeksi u Australiji i Šangaju ojačali su između 0,2 i 0,8 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku oko 1,3 posto.

Vijest o najsnažnijem rastu potrošnje u SAD-u u posljednjih pet mjeseci potaknula je jučer na Wall Streetu skok cijena dionica za više od 2 posto, što pozitivno utječe i na azijske ulagače.

To je ublažilo njihova strahovanja od nove recesije u američkom gospodarstvu, što je pozitivno za azijske kompanije kojima je SAD najveće izvozno tržište. No, neki su analitičari oprezni.

„Ovoga će tjedna biti objavljeno niz važnih makroekonomskih izvješća u SAD-u, kao što su podaci o zaposlenosti i ISM indeksu industrijske aktivnosti, pa bi obujam trgovanja mogao biti nevelik dok ne bude jasnije u kakvoj je formi američko gospodarstvo“, kaže Yumi Nishimura, analitičar u tvrtki Daiwa Securities.

Među najvećim je dobitnicima jutros bankarski sektor. Cijena dionice China Construction Bank, druge po veličini svjetske banke, porasla je više od 4 posto, nakon što je jučer Bank of America objavila da će prodati polovicu njezina udjela u toj banci.

Pozitivno je na taj sektor djelovala i vijest o spajanju druge i treće po veličini grčke banke. Grčka vlada i središnja banka potiču tamošnje banke na spajanja kako bi lakše prebrodile dužničku krizu.

Zahvaljujući ublažavanju strahovanja od nove recesije, jučer je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skočila 1,90 dolara, a jutros daljnjih 35 centi, na 87,60 dolara po barelu.

Veća sklonost ulagača rizičnijim investicijama izazvala je, pak, prodaju zlata i valuta koje se smatraju sigurnim utočištima za kapital.

Nakon što je u tjedan dana potonula gotovo 7 posto, jutros se cijena zlata kreće oko 1.790 dolara po unci, daleko od rekordne razine od 1.911 dolara, dosegnute prošloga tjedna.

Posljednjih dana na valutnim tržištima slabi i švicarski franak, koji također slovi za sigurno utočište.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,1860 franaka, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1745 'švicaraca'. Jučer je u jednom trenutku dosegnuo i 1,1970 franaka, najvišu razinu u sedam tjedana.

U odnosu pak na američku valutu, cijena eura kreće se na jučerašnjim razinama od oko 1,4530 dolara.

Prema franku je ojačao i tečaj dolara, s jučerašnjih 0,8081 na 0,8171 franak. U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena dolara stabilno se kreće oko 76,70 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙