FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijski ulagači oprezni uoči nastupa predsjednika Feda

TOKYO, 26. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer ulagači s oprezom čekaju hoće li predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke u današnjem nastupu najaviti nove mjere za poticanje gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, dok je južnokorejski Kospi porastao oko 0,8 posto.

No, burzovni indeksi u Australiji, Hong Kongu, Šangaju i Singapuru pali su između 0,2 i 0,6 posto.

Azijski su ulagači oprezni uoči današnjeg govora Bernankea na godišnjem skupu amerike središnje banke u Jackson Holeu. Prije godinu dana predsjednik Feda upravo je na tom skupu najavio novu rundu kvantitativnog popuštanja monetarne politike, što je potaknulo snažan rast cijena dionica.

Dio ulagača i ovoga puta očekuje sličan scenarij, pa su od početka tjedna cijene dionica na svjetskim burzama snažno porasle. No, jučer su, nakon tri dana rasta, burzovni indeksi na Wall Streetu pali više od 1,5 posto, što je i azijske ulagače natjeralo na oprez.

S obzirom da je Fed nedavno najavio da će ključne kamatne stope ostati na rekordno niskim razinama barem do polovice 2013. godine, neki ulagači ne očekuju nove poteze središnje banke.

„Tržište trenutačno nema potencijala za daljnji rast jer neki sumnjaju da će Fed uvesti novu rundu kvantitativnog popuštanja“, kaže Lee Suk-won, strateg u tvrtki E-Trade Securities.

Na valutnim se, pak, tržištima tečaj eura i dalje stabilno kreće iznad razine od 1,4400 dolara.

U odnosu na švicarsku valutu, cijena eura blago je oslabila s jučerašnjih 1,1460 na 1,1435 franaka.

Tečaj dolara stabilizirao se, pak, posljednjih dana prema japanskoj valuti iznad razine od 77,00 jena.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku posljednjih se dana stabilno kreće u rasponu između 85 i 85,50 dolara po barelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙